Előfizetői tartalom

Napokon belül elindul a kormány 700 milliárdos hitelprogramja, új részleteket árultak el

Portfolio
Enyhülőben van az energiapiaci nyomás a magyar cégeken, a tevékenységük finanszírozására azonban jóval drágább piaci hitelek állnak rendelkezésre, mint akár csak egy-két évvel ezelőtt. Csak idén 300 milliárd forintnyi olyan hitel jár le a magyar cégeknél, amelyeket a járvány elején elindított jegybanki NHP Hajrában vettek fel a cégek legfeljebb 2,5%-os kamat mellett. Sok más hitelcél mellett ezek refinanszírozását is segíti az EXIM február 1-jén elinduló Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramja, amely nem csak iparcégek és nem is csak exportőrök számára érhető el, jórészt a kereskedelmi bankokon keresztül. A program részleteiről egy mai sajtóeseményen volt szó, amelyen elhangzott: a forinthitelt felvevő kisebb cégek számára továbbra is a Széchenyi Kártya Program lesz a legkedvezőbb megoldás.

Az eddigi legnagyobb volumenű előre bejelentett állami hitelprogram a február 1-jén elinduló 700 milliárd forintos keretösszegű Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) és az EXIM mai sajtótájékoztatóján Lóga Máté államtitkár. A program kiegészíti a Széchenyi Kártya Program, az EXIM és az MFB többi programját, így 2023-ban közel 3000 milliárd forintra emelkedik az elérhető kedvezményes finanszírozási források volumene. Az Eximbank a hitelek refinanszírozójaként kulcsszerepet vállal az új program végrehajtásában, ugyanakkor a kereskedelmi bankokra is támaszkodik, amivel kapcsolatban tegnap megtörtént a bankok vezetőivel a legmagasabb szintű egyeztetés. A bankrendszer az utolsó finomításokat teszi a programon, így az február 1-jével elindulhat.

A lejáró hiteleik refinanszírozása, az új beruházási célú forinthitelekhez való hozzájutás csaknem ellehetetlenült a vállalatok számára a hitelpiacon. Ami a refinanszírozási célt illeti, elsősorban az NHP Hajrában nyújtott maximum 3 éves futamidejű, legfeljebb 2,5%-os kamatozású forgóeszközhitelek egy része jár le (nagy részük bullet vagy ballon típusú, vagyis a lejárat végén kell fizetni a tőkét) idén mintegy 300 milliárd forint összegben, de elkezdenek lejárni az NHP 2013-as elindításakor felvett 10 éves beruházási hitelek is, ezek refinanszírozására is megoldást jelent az új hitelprogram. A kormányzat minimalizálni szeretné a hitelezés összeomlásának a kockázatát, és mindent megtesz a recesszió elkerülése és egy idei legalább 1,5%-os GDP-növekedés elérése érdekében, ezért is támogatja kedvezményes hitelekkel a vállalkozásokat – mondta Lóga Máté.

Forintban 6, euróban 3,5 százalékos kamattal, a 100 milliárdos keretösszegű zöldhitelek esetében forintban 5, illetve euróban 3 százalékos maximális kamattal érhetők el a program új hitelei.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés