Előfizetői tartalom

Hatalmas nyereséget ért el a Raiffeisen, de a pénz nagy része Oroszországban várja sorsát

Az elemzők által vártat ismét jelentősen meghaladó, 826 millió eurós negyedik negyedéves eredményről számolt be az osztrák Raiffeisen Bank International. A tavalyi év egészére összehozott 3,6 milliárd eurós nyereség 56%-a, csaknem 2,1 milliárd euró az orosz leánybanktól származott, és 5%-át hozta a magyar leánybank 183 millió euróval, vagyis durván 70 milliárd forinttal. A menedzsment részvényeként legfeljebb 0,8 eurócentes osztalékot fog javasolni, és sikerült előbbre jutniuk az orosz leánybank sorsát illetően is, amelynek a nyeresége a háború következményei miatt egyelőre nem felhasználható.

Tényszámok

Az Oroszországnak legnagyobb mértékben kitett nyugat-európai bank, az osztrák Raiffeisen Bank International kedden este azt közölte, hogy a negyedik negyedévi profitja több mint kétszerese volt az egy évvel korábbinak, hiszen az akkori 317 millió euró helyett most 826 millió eurót ért el, szemben egyébként a 657 millió eurós elemzői várakozásokkal. A 826 millió euróból 637 millió Oroszországból származott, ezt azonban a bank a tőkekorlátozások miatt nem vonhatja ki az országból és nem használhatja fel osztalékfizetésre sem.

Az egy évvel korábbinál 35%-kal több, 982 millió euró volt a bankcsoport konszolidált nyeresége Oroszország és Fehéroroszország nélkül, ez a bolgár érdekeltségek tavalyi eladásából származó 453 millió eurós nyereséget nem tartalmazza. A két említett piaccal együtt a tavalyi 3,6 milliárd eurós nyereség egészen magas, csaknem 27%-os tőkearányos megtérülést jelent.

Néhány fontosabb részlet a bevételekről:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés