atm bankautomata
Bank

Új világ jön a készpénzfelvételeknél, milliárdokat költenek az új automatákra a bankok

Turzó Ádám Pál
Több banknak is bővítenie, finomhangolnia kell az ATM-hálózatát az MNB által meghatározott új szabályok nyomán. A jegybank becslései szerint szektorszinten 200-250 új ATM-et helyezhetnek ki a bankok, ennek összességében körülbelül 1-3,7 milliárd forintos költsége lehet. Mint megtudtuk, egyes bankoknak 30-50 bankautomatát kell telepíteniük, van, ahol csak az ATM-ek átcsoportosítására lesz szükség, és lesz olyan pénzintézet is, amely változtatás nélkül teljesíti az új elvárásokat.
Erről a témáról is szó lesz a Portfolio május 3-ai Financial IT konferenciáján. Regisztráció itt!

ATM-hálózat

Néhány hete jelent meg az MNB átfogó készpénzellátási-kezelési szabálycsomagja, amelyben egyebek mellett a bankok ATM-hálózatának minimum követelményeit is meghatározták. A lényeg, hogy

A BANKOK ÁLTAL ÜZEMELTETENDŐ ATM-EK MENNYISÉGE AZ ÁLTALUK KIBOCSÁTOTT BANKKÁRTYÁK MENNYISÉGÉNEK FÜGGVÉNYÉBEN VÁLTOZIK.

Egy táblázatot is közzétettek, amely összefoglalja, mekkora kártyaszám mellett hol és mennyi ATM-re van szükség:

Kötelező átlagos ATM-szám a kibocsátott kártyák függvényében
Betéti kártyák+hitelkártyák számának fele Fővárosi kerületben  Vármegye-székhelyen Vármegye egyéb településein Összesen
kevesebb mint 600 000 2,5 2,5 3,5 169
 600 001 - 1 200 000  5 5 15 490
1 200 001 - 2 400 000 7 7 28 819
több mint 2 400 000 12 15 60 1686
Forrás: Portfolio, Magyar Közlöny

A fenti táblázaton túl néhány speciális szabályt is megfogalmaztak:

 • amennyiben a hitelintézet a táblázat bármelyik 2 területi kategóriájában az elvárt értékek feletti darabszámú készpénzes automatát üzemeltet, úgy jogosult a harmadik kategóriában az elvárt készpénzes automaták darabszámának legfeljebb 25%-os csökkentésére,
 • a táblázat szerinti összesen 600 000 – 1 200 000 kibocsátott kártyával rendelkező bankok kötelesek a vármegyeszékhelyen kívüli városok legalább 65%-ában ATM-et üzemeltetni, míg az ennél több kártyával rendelkező bankok legalább e települések 80%-ában.

Ha a fenti területi szabályok miatt bővíteni kell az ATM-hálózatot, akkor

 • 25 ATM-nél kevesebb pótlására 18 hónap áll rendelkezésükre,
 • 25 ATM vagy több pótlására 2 év áll a bank rendelkezésére.

Ha pedig az előírt ATM-darabszám rendelkezésre áll, de a települések között mozgatni kell az ATM-eket, erre 9 hónapja van a banknak. Azt is előírták, hogy egy-egy ATM ki- és befizetési forgalma nem lehet magasabb az MNB által előírt referenciaértéknél.

Mit mond az MNB?

Megkérdeztük a szabálycsomag előkészítéséről és a szabályok várható hatásairól is az MNB-t, a jegybank kommunikációs osztálya válaszában kiemelte, hogy az ATM-infrastruktúrára vonatkozó rendelkezések bevezetésére több hónapos előkészítés és hatáselemzés után, valamint az érintett hitelintézetekkel több alkalommal lefolytatott konzultációt követően került sor, amelynek folyamán az MNB az érintett hitelintézetektől érkezett számos módosító javaslatot mérlegelt és a jogalkotási munkába beépített.

Az MNB lapunkkal közölte azt is, hogy csak néhány hitelintézet esetén van szükség az MNB rendelet hatályba lépése miatt szükségessé váló hálózatbővítésre. A bankoknak 2023. május végéig kell a jelenlegi hálózatuk minősítését az MNB által előírt szempontok szerint elvégezni, s jövőbeli hálózatfejlesztési terveiket benyújtani az MNB-nek. Tekintettel arra, hogy több bank esetén jelenleg is folyamatban van az ATM-berendezések beszerzése és telepítése, így leghamarabb 2023. júniusban derül majd ki, hogy pontosan hány ATM-et kell üzembe helyezni vagy áthelyeznie a bankoknak. Az MNB szerint:

a jelenlegi ATM-helyzet alapján maximum 200-250 közötti berendezés telepítésére lehet szükség.

Összességében tehát arra számíthatunk, hogy a hazai ATM-hálózat a rendelet hatására a 2019 végi szintre térhet vissza, amikor 200-250 ATM-mel több működött az országban. Emellett a mintegy 5000-5050 ATM területi eloszlása kiegyenlítetettebb lesz.

A jegybank kérdésünkre azt is elárulta, az ATM-ek beszerzési ára a bankjegy-tárolási, illetve ellenőrzési és visszaforgatási kapacitástól, képességektől függően meglehetősen széles skálán (mintegy 5-15 millió forint között) ingadozhat, így a banki preferenciák alapvetően meghatározhatják az értintettek számára felmerülő költségeket. Az MNB által meegadott adatok alapján tehát

szektorszinten ez azt jelenti, hogy az ATM-ek kihelyezési költsége valahol 1-3,7 milliárd forint között alakulhat, ehhez jöhetnek még az ATM-áthelyezési költségek.

Mit mondanak a bankok?

 • A CIB a szabályok teljesítése érdekében 31 darab új ATM-et helyez üzembe, áthelyezni azonban nem szükséges náluk egy bankautomatát sem.
 • Az Erste válaszában kifejtette, hogy bár a készpénzfelvételek száma évről évre trendszerűen csökken, a bank folyamatosan bővíti és újítja meg több mint 400 készülékből álló ATM-hálózatát. Ezek száma a nagyvárosok tekintetében az előzetes felmérések szerint megfelel az új MNB rendeletnek. Az új jogszabály miatt viszont jelentős átcsoportosításra lehet szükség néhány vármegyében a kisebb településeken, miközben az egy automatára jutó üzemeltetési költségek jelentős növekedésével is számolni kell.
 • A Gránit Banknak nem szükséges bővítenie az ATM-hálózatát, ugyanis az általuk kibocsátott kártyák számát tekintve még nem haladják meg az 1%-os piaci részesedést.
 • A K&H Bank közölte, hogy náluk is szükséges az ATM-hálózat finomhangolása. Egyelőre vizsgálják, hogy hány új ATM-et szükséges üzembe helyezni, vagy áthelyezni. „A növekedés, vagy áthelyezés mértéke várhatóan – az előzetes becslések szerint - mintegy 20%-ra tehető” – írták, megjegyezve, hogy a pontos költségeket egyelőre szintén vizsgálják.
 • A Magyar Bankholdingnál az új szabályozás miatt bizonyos területeken szükség lesz az ATM-hálózat fejlesztésére, ugyanakkor megjegyezték azt is, hogy dolgoznak az automaták korszerűsítésén, valamint új ATM-eket létesítenek az ügyféligények alapján a fővárosban és vidéken egyaránt a jogszabályi előírásoktól függetlenül is.
 • Az OTP kérdésünkre azt válaszolta, hogy az MNB-rendelet a bank ATM-hálózatának darabszám-változását vonhatja maga után, és hozzátették, hogy a rendeletben foglaltak szerint eleget fognak tenni a szabályozásnak.
 • A Raiffeisennek körülbelül 50 automatát kell telepítenie, aminek „természetesen számottevő költségei” lesznek.
 • Az UniCredit ATM-hálózata jelentős átalakítás nélkül is meg fog felelni a rendelet előírásainak. Az új szabályozás miatt új ATM-ek telepítésével nem számolnak, legfeljebb finomhangolásra lehet szükség.

Éppen nemrégiben mértük fel, hogy 2022 végén hány ATM-mel rendelkeztek a bankok, erről itt írtunk részletesen:

Erről a témáról is szó lesz a Portfolio május 3-ai Financial IT konferenciáján. Regisztráció itt!
GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
silicon valley bank svb getty stock