atm bankkártya
Bank

Csapások sora érte a magyar bankokat, mégsem lettek veszteségesek

Palkó István
Az extraprofitadó és a kamatstop ellenére 485 milliárd forint adózott nyereséggel zárta a magyar bankszektor 2022-t, ami a korábbi kamatkörnyezetben, de a mostanihoz hasonló kormányzati terhek mellett már nullszaldó körül alakult volna. Az osztalékbevételek nélkül számított tőkearányos megtérülés így is csak 4,4% volt, ami a nemzetközi benchmarkok szerint gyatrának mondható.
Részletesen foglalkozunk mindezzel a Portfolio Hitelezés 2023 konferenciáján, érdemes regisztrálni!

Cikkünkben az MNB nem konszolidált éves adatai mutatjuk be, hogy jobban fókuszálhassunk a bankszektor belföldi teljesítményére.

Kedden reggel közzétette a jegybank a bankszektor éves eredményszámait. A 2021-es 514 milliárd forint után tavaly 485 milliárd forintos adózott nyereséget ért el a magyar hitelintézeti szektor, ami a körülményekhez képest tűrhető, mindössze 6%-os éves csökkenést jelent. A döntően nem belföldi banki tevékenységből származó osztalékbevételek nélkül számítva viszont közel harmadával, 257 milliárd forintra olvadt a profit.

A 2008-as pénzügyi válság előtti 20% fölötti szintekhez képest az utóbbi időben nem produkált csábító hozamokat a bankszektor a tulajdonosai számára részben a magas európai és hazai tőkeelvárások miatt sem. 2022-ben a tőkearányos profit 8,3% volt a Portfolio számítása szerint, osztalékbevételek nélkül 4,4%.

A nagybankok közül egyedül a K&H Bank közölte eddig tavalyi éves profitját, ami 68 milliárd forint volt. A többiek esetében az anyabanki gyorsjelentés alapján becsült hozzávetőleges értéket mutatja alábbi ábránk. A két legnagyobb hazai bankcsoport éves eredményszámairól viszont még semmit sem tudunk.

A tavalyi év legnagyobb, banki eredményt befolyásoló sztorijai közül az alábbiakat emelnénk ki, ezek eredője szinte meg is magyarázza, miért romlott a bankszektor teljesítménye tavaly:

  • a kamatkörnyezet emelkedése és az így realizálható kamatbevétel-növekedés mint bevételnövelési lehetőség a bankoknak (különösen a jegybanknál tartott likviditáson és a megújuló állampapír-állományon): a bankszektor nettó kamatbevétele 62%-kal, 666 milliárd forinttal nőtt tavaly, aminek becslésünk szerint nagyjából a 70%-a volt ténylegesen a kamatkörnyezet emelkedésének köszönhető, a fennmaradó nagyjából 30% pedig az üzleti volumenek bővülésének,
  • a kormány által 2022. július 1-jével bevezetett extraprofitadó, amely mintegy 226 milliárd forintot vont el a bankszektortól,
  • a kormány által 2022. január 1-jével a változó kamatozású jelzáloghitelekre bevezetett, majd 2022. november 1-jével a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú fix kamatozású jelzáloghitelekre, november 15-ével pedig a változó kamatozású kkv-hitelekre is kiterjesztett kamatstop, amely mintegy 195 milliárd forintjába kerülhetett a tavalyi év egészében bankszektornak (ezt számvitelileg nem a kamatbevételekből vonják le, hanem külön negatív tételként számolják el a bankok),
  • a háború és hatásai miatt 267 milliárd forinttal emelkedtek a bankszektor kockázati költségei, a legtöbbet az első negyedévben és az OTP orosz és ukrán kitettségei miatt kellett elkönyvelni,
  • a hitelkereslet visszaesése, amely az év második felétől érvényesült, különösen a lakáshitelezésben és a vállalati hitelezés piaci szegmenseiben, ez azonban inkább elmaradt eredményt, és nem eredményromlást jelenthetett a szektor számára. A bankszektor 2022-es éves hitelpiaci teljesítményéről elemzésünk itt, a jegybank sajttótájékoztatóján elhangzottak pedig itt olvashatók.

Az egyes kormányzati intézkedések tavalyi éves eredményhatásairól az MNB tavaly novemberi becslése bizonyult hasznosnak:

Ezen az ábrán persze nincsen rajta, hogy miközben a kormány elvett (a kamattámogatott programokon keresztül persze adott is), a jegybank jelentős összeget adott hozzá a kamatbevételekhez azáltal, hogy a kamatait megemelte. Az októberben bevezetett 18%-os egynapos betéti kamat hatása még csak kevesebb mint három hónap erejéig éreztette hatását a bankszektor kamatbevételein, ugyanakkor a jegybank korábbi kamatemelései és a kamatkörnyezet általános emelkedése (pl. az állampapírpiacon) is pozitív hatást gyakorolt a kamatbevételekre, csakúgy, mint bizonyos hitelek átárazódása, így nehéz pontosan különválasztani, mekkora a közvetlenül a „jegybanktól kapott plusz” a kamatbevételekben. Mindenesetre az kijelenthető, hogy

tavaly a nettó kamatbevételek 666 milliárd forintos emelkedése menthette meg a bankszektort a veszteséges működéstől.

Igaz persze az is, hogy ha nincs a kamatkörnyezet emelkedése, akkor a kamatstop biztosan nem kerül bevezetésre, és talán az extraprofitadó sem, legalábbis nem ilyen mértékben (figyelembe véve, hogy a kormány a bevezetését a kamatmarzs kitágulásával indokolta).

Alábbi ábránkon összefoglaltuk a különböző eredménytényezők alakulását 2021 és 2022 között. Az extraprofitadó és a kamatstop hatásai részben a működési költségek elszállásában, részben az egyéb működési eredményben csapódtak le.

Mint látható és említettük, a kockázati költségek is elszálltak tavaly a bankszektorban, de ez időben inkább az év első felére koncentrálódott, és ahogy említettük, jelentős részben az OTP Bank orosz és ukrán kitettségeihez kapcsolódott.

Minden előzetes várakozással ellentétben

a hitelportfólió minőségére egyelőre nem lehet panasz a bankoknál: 2022 végén gyakorlatilag ugyanott állt a 90 napon túl nem teljesítőként számon tartott hitelek aránya, mint szeptember végén

(lakosság: 1,5%, vállalatok: 1,4%). A nem feltétlenül késedelmes, de a szabályok miatt nem teljesítőként számon tartott hitelek teljes aránya (nem csak lakossági és vállalati hiteleket tartalmazó NPL-ráta) még csökkent is: 3,1%-ról 2,9%-ra.

Hogy mi várható idén a bankszektorban, azzal egy teljes konferencián foglalkozunk tavasszal: érdemes regisztrálni a május 4-ei Hitelezés 2023 konferenciára!

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
silicon valley bank svb getty stock