FONTOS Háromszor annyi adót fizethetnek a magyarok jövőre, ha életbe lép Amerika terve
euro-kotegek-100-euro-penz
Bank

Ezt nem gondoltuk volna: elképesztő dolgot műveltek a magyar nagybankok tulajdonosai

Palkó István
Rekordszintű, összesen 20 milliárd eurós nyereséget ért el hat, Magyarországon is aktív bankcsoport 2022-ben, egyedül az OTP-nek csökkent közülük a profitja. Ritka együttállás segítette a bankokat: miközben a kamatkörnyezet emelkedése csaknem 7 milliárd euróval gazdagította őket egy év alatt, a hitelezési veszteségeik a háború és az energiaválság ellenére csak 2 milliárd euróval nőttek, köszönhetően a nem teljesítő hitelek szinte mindegyik banknál csökkenő arányának. Miközben a magas kamatok pozitív hatása még idén is kitarthat, a nagy kérdés az lesz, mennyire sikerül megőrizniük a bankcsoportoknak a most még kiváló portfólióminőségüket, és fenntartani hitelezési aktivitásukat.
Hasonló témákkal foglalkozunk a Portfolio május 4-ei Hitelezés 2023 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztrálni az eseményre!

A magyar bankszektor tavaly 485 milliárd forint nem konszolidált eredményt ért el, a részleteket itt foglaltuk össze. Miután utolsóként az OTP is közzétette gyorsjelentését, mindezt régiós kontextusba helyezve összegyűjtöttük, hogy euróban számolva mit alkottak tavaly a magyar nagybankok anyabankjai, az OTP Csoportot is közéjük sorolva.

Hat bankcsoport teljesítményét vizsgáltuk meg: a magyar OTP mellett az osztrák Erstéét és Raiffeisenét, a belga KBC-ét és az olasz Intesa Sanpaolóét és UniCreditét. (A Magyar Bankholdingnak nincs jelentős külföldi tulajdonosa, a bankcsoport pedig még nem közölte éve számait). A hat bankcsoport tavaly összesen 20,3 milliárd eurós adózott eredményt ért el, ami nemcsak rekordszintű nyereség, de 51%-os növekedést jelez 2021-hez képest.

A leggyengébb a háborús bizonytalanságot hozó első negyedév volt, a legerősebb pedig rögtön a második. A két olasz bankcsoport hozta a legnagyobb nyereséget az év egészében, de a Raiffeisen is kiválóan teljesített, köszönhetően a profitja több mint felét hozó orosz leánybanknál bekövetkezett átárazódásoknak, ugyanakkor az ott keletkező nyereséget a társaság egyelőre nem használhatja fel.

A magyarországi extraprofitadóval és kamatstoppal sújtott, az orosz-ukrán kitettségen pedig jelentős értékvesztést elszámoló OTP-t leszámítva minden bankcsoportnak nőtt a tőkearányos megtérülése, a leginkább a Raiffeisené.

Az alábbi ábra a legjobb magyarázat arra, minek köszönhető az anyabankok rekordszintű nyeresége: a nettó kamatbevételek ritkán látható megugrásának. Ezen a soron 22%-os, csaknem 7 milliárd eurós többletük keletkezett 2021-hez képest a bankcsoportoknak, elsősorban a jegybanki kamatemeléseknek, másodsorban a kötvény- és hitelportfóliókon ezzel összefüggésben elkönyvelt kamatemelkedéseknek köszönhetően.

Különösen a negyedik negyedévben szálltak el a kamatok, ekkor a Raiffeisennél 52%-kal, az Ersténél 20%-kal, a hat bankcsoportnál összesen pedig 22%-kal nőttek a nettó kamatbevételek.

Mivel a kamatozó eszközök állománya ennél jóval kisebb mértékben növekedett, a bankok összesített hitelállománya például csak 2%-kal bővült tavaly, ezért elsősorban a kamatmarzsok tágulásának tudható be a nettó kamatbevételek ilyen mértékű növekedése. A hatból négy bank közölt erre pontos számot, közülük az OTP-nél stagnált, a három másik banknál viszont jelentősen emelkedett a kamatmarzs.

A bevételek növekedése mellett a ráfordítások kisebb mértékben nőttek a bankcsoportoknál, így a hatékonyságot mutató költség/bevétel hányados jellemzően javult. A háború és az energiaválság ellenére a hitelezési veszteségek is kedvezően alakultak: a bankok kockázati költsége összesen „csak” mintegy 2 milliárd euróval nőtt, ráadásul elsősorban kedvezőtlen makrogazdasági előrejelzések, és nem tényleges hitelbedőlések miatt.

Leginkább a háborús bizonytalanságot hozó első negyedévben nőttek a hitelezési veszteségek. A legkevésbé az Ersténél és az UniCreditnél nőttek tavaly a kockázati költségek.

Háború ide, energiaválság és magas infláció oda, a nem teljesítő hitelek és követelések aránya lényegében egyik banknál sem nőtt, egyedül a Raiffeisennél stagnált, a többinél pedig még csökkent is 2022-ben. Mivel az egyes bankok más-más definíciót szerepeltetnek jelentéseikben, az alábbi ábra inkább időbeni összehasonlításra alkalmas, a bankok közötti összevetésre kevésbé. Az idei év egyik nagy kérdése lesz, hogy a kiváló portfólióminőség meddig és milyen mértékben fenntartható.

Mint ahogy az is érdekes kérdés lesz idén, hol áll meg a hitelkereslet visszaesése, és milyen hitelezési aktivitásra számíthatunk év végéig az egyes bankoktól, hiszen ennek a hosszabb távú bevételtermelésben nagyobb a jelentősége, mint az átmenetileg megugró kamatkörnyezetnek. Tavaly az előző évhez hasonlóan mindössze 2%-kal nőtt a hat bankcsoport összesített hitelállománya euróban, ebben a régiós devizák euróhoz képest bekövetkezett gyengülésének is szerepe van. Szeptemberről december végére már csökkent is a bankok összesített hitelállománya.

Az Erste, a KBC és az OTP foglalt helyet a mezőny első felében, utóbbit az új akvizíciók is segítették a növekedésben, a forint gyengülése miatt ugyanakkor az euróban számolt hitelállomány csak egyszámjegyű mértékben emelkedett a magyar bankcsoportnál is. Ábránkon jól látható, hogy hitelállomány alapján mekkora a cikkünkben tárgyalt bankok egymáshoz viszonyított mérete.

Alábbi cikkeinkben foglaltuk össze az egyes bankcsoport negyedéves gyorsjelentését:

Hasonló témákkal foglalkozunk a Portfolio május 4-ei Hitelezés 2023 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztrálni az eseményre!

Címlapkép: Getty Images

europai-unio-euro-europai-gazdasag
ikea-aruhaz-edmonton-kanada
agrárminiszter nagy istván

Kiszámoló Hitelpiaci körkép

Megkértem hitelügyiintézős Gáborunkat, hogy írjon egy kis szösszenetet a hitelpiacról, ami most megélénkülni látszik...

2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
ETF-ek , gyorsnövekedésű részvények, TBSZ.
Ez is érdekelhet
Credit Suisse bejárata