Előfizetői tartalom

Megmentette Svájc a világ bankrendszerét, de a pénzügyi válság itt dörömböl az ajtón

A 2008-as pénzügyi válság és a 2011-es európai adósságválság óta nem élt át olyan kritikus napokat Európa bankrendszere, mint most. A Credit Suisse likviditási és tőkemutatói alig voltak rosszabbak, mint az eurózóna bankrendszerének átlaga, az ennek dacára bekövetkezett hétvégi bankmentés így azt üzeni: a piaci bizalmat semmilyen fejlett bankszabályozás nem helyettesítheti. Ez a bizalom ingott meg súlyosan az Amerikából elindult válsághullámmal, a pénzügyi válság réme pedig egészen a bizalmi válság elmúlásáig velünk maradhat a globális bankrendszerben. Pozitív és negatív üzenetei egyaránt vannak a svájci történéseknek - cikkünkben az előbbiekkel kezdünk, de súlyukat tekintve sajnos az utóbbiaknak van most igazi jelentőségük.

Néhány jó hír Kezdjük a jó hírekkel! Kívülről úgy tűnik, így kell profin bankot menteni, ahogy a svájciak tették vasárnap: piaczárás után, piacnyitás előtt – az amerikai Silicon Valley Bank előző heti bedőlését követő amerikai intézkedésekhez hasonlóan a svájci hatóságok is a hétvégére időzítették a Credit Suisse megmentését. Érthető módon, hiszen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés