Előfizetői tartalom

Zuhannak a lakáshitelek, mint a kő - Drámai egy év a magyarok bankszámláin

Hétéves mélypontra esett a lakáshitelek kihelyezése Magyarországon, februárban kevesebb mint harmada volt az új szerződések összege az egy évvel korábbinak. A fogyasztási hitelek ennél mérsékeltebb visszaesést mutatnak, így elmondható, hogy már több személyi kölcsönt vett fel a lakosság, mint lakáshitelt. Az MNB friss adatai szerint a vállalati hitelezés is gyengén teljesített az év második hónapjában, a lakosság banki betétállománya pedig egy év alatt drámai mértékben, 8%-kal csökkent, vélhetően a vágtató infláció és az alacsony betéti kamatok miatt. Közelgő május 4-ei Hitelezés 2023 konferenciánkon részletesen foglalkozunk ezekkel a témákkal, érdemes regisztrálni!

Közelgő május 4-ei Hitelezés 2023 konferenciánkon részletesen foglalkozunk ezekkel a témákkal, érdemes regisztrálni!

Hétfőn reggel közzétette az MNB a magyar bankok februári hitel- és betéti statisztikáit, ez alapján a háztartási hitelek új kihelyezése nagyjából fele volt az egy évvel korábbinak az év második hónapjában.

A lakáshitelek kihelyezése 68%-kal 33 milliárd forintra, a személyi kölcsönöké 8%-kal 35 milliárd forintra, a babaváró hiteleké 61%-kal 12 milliárd forintra csökkent.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy összegszerűen több személyi kölcsönt venne fel a lakosság, mint lakáshitelt.

Miről szól még ez a cikk?

  • Hétéves mélyponton a lakáshitelezés
  • Újfajta statisztika: nőtt a személyi kölcsönök darabszáma
  • 12 forintból 1 forint elpárolgott a lakossági bankszámlákról
  • Gyenge számok a vállalati hitelezésben is
  • Lassul az üzleti állományok növekedése a bankoknál

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés