Előfizetői tartalom

Visszaesett a Takarék Jelzálogbank nyeresége, nem lesz idén osztalék

Az előző évi 2,7 milliárddal szemben tavaly 1,8 milliárd forint volt a Magyar Bankholding csoporthoz tartozó Takarék Jelzálogbank nyeresége. A visszaesést jórészt a 616 millió forintos extraprofitadó és a 226 milliós bankadó(növekmény) magyarázza, miközben a bank bevételei, valamint refinanszírozott hitel- és jelzáloglevél-állománya egyaránt kétszámjegyű mértékben bővült. Az igazgatóság azt javasolta, hogy idén ne fizessen osztalékot a jelzálogbank.

107 milliárd forint nyereséggel zárta 2022-t a Magyar Bankholding, ami a speciális kormányzati intézkedések (főleg a különadók és a kamatstop) nélkül 180 milliárd forint körül lett volna – közölték a bankcsoport csütörtöki sajtótájékoztatóján. Sokat segített, hogy a nettó kamatbevételek több mint duplájukra, 419 milliárd forintra ugrottak, és az üzleti aktivitás is erős maradt. A lakossági hitelállomány lassulva, a vállalati hitelállomány viszont továbbra is robusztusan nőtt 2022-ben. Az MKB április 30-án olvasztja magába a Takarékbankot, ezzel létrejön az egységes MBH Bank.

bankholding

A bankcsoporthoz tartozik a Takarék Jelzálogbank is, amely szakosított hitelintézetként várhatóan továbbra is önálló bankként fog működni. A társaság éves számai a keddi piaczárást követően, az április 26-án tartandó éves rendes közgyűlés napirendi előterjesztéseihez kapcsolódóan jelentek meg. A tisztán jelzáloghitel-refinanszírozást végző jelzálogbank 48,4%-ban az MTB Zrt., 39,7%-ban pedig a Magyar Posta Zrt. tulajdona, közkézhányada 11,9%. A társaság tavaly 1,8 milliárd forintos nettó eredményt ért el az egy évvel korábbi 2,7 milliárddal szemben. (Ábráink a féléves számokat mutatják, ugyanis a társaság félévente közli eredményeit.)

Pedig a bevételekre nem lehet panasz, elsősorban a kamatkörnyezet emelkedésének köszönhetően:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés