Előfizetői tartalom

Megérezte az új idők szelét a világ egyik legrégebbi pénzügyi központja, és ezzel ismét a legjobbak közé emelkedhet

Portfolio
A pénzügyi világnak mindig is megvoltak a bejáratott központjai, amelyek folyamatos és intenzív versenyt folytatnak egymással a pénzügyi szolgáltatókért. Amszterdam is ilyen hely, amely évszázadok óta nyújt otthont a nemzetközi pénzügyi élet prominens szereplői számára. A holland főváros azonban ráérzett az új idők szelére, és a nagy inkumbens bankok mellett a "fürge", innovatív fintecheket is igyekszik magához édesgetni. Legutóbb az észt és a litván, ezúttal pedig a holland, azon belül is főleg az amszterdami fintech szektor vonzerejének okait boncolgatjuk.

Ehhez hasonló témákkal is kiemelten foglalkozunk június 1-jei Financial IT konferenciánkon. Regisztráció és részletek itt

A számok magukért beszélnek

Amszterdam gazdag múltra tekinthet vissza a pénzügyi innováció terén. Itt alapították a világ első központi bankját, az első tőzsdét és az első részvénytársaságot, a hírhedt Holland Kelet-Indiai Társaságot is. A fintech ökoszisztéma tudatos felvirágoztatása ezért az évszázados pénzügyi innovációs hagyomány méltó folytatásának tekinthető.

Az amszterdami fintech hub ma több mint 500 kezdő pénzügyi szolgáltatónak ad otthont, amelyek több mint 20 000 embernek adnak munkát. A KPMG jelentése szerint Amszterdamban 2021-ben 112 engedélyezett fizetési szolgáltató és elektronikuspénz-kibocsátó működött. Hollandiában ráadásul a tőkeerősebb szereplőkből sincs hiány, hiszen az országban jelenleg öt unikornis, vagyis 1 milliárd dollár feletti értékeltségű fintech működik: az Adyen, a  Bitfury, a Bunq, a FlowTraders és a Mollie.

A holland startup ökoszisztéma 2020-ban erősen hozzájárult a munkahelyek bővüléséhez, megelőzve az összes többi ágazatot. A McKinsey adatai szerint 2021-ben a holland startupok és scaleupok mintegy 2,3 milliárd euró kockázati tőke (VC) finanszírozásban részesültek, ami 40%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Ezzel Hollandia a kockázati tőkefinanszírozás tekintetében a harmadik helyen áll Európában, az Egyesült Királyság és Németország mögött, de megelőzve Franciaországot és Svédországot is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés