Előfizetői tartalom

18%-os lakáshitelkamat, maradhat?

Most már öt hónapja alig mozdul a budapesti bankközi kamatláb (BUBOR), az MNB tegnapi kamatcsökkentésére is csak minimálisan rezdült. A változó kamatozású hitellel rendelkezők számára ez azt jelenti, hogy ma is 17-19 százalék körüli kamatot kellene fizetniük, ha nem lenne érvényben a kormányzati kamatstop, amely jelen állás szerint június 30-áig tart. Megnéztük, mennyivel ugranának meg a törlesztőrészletek, ha a mostani piaci kamatszintek mellett eltörölnék az intézkedést.

A kamatstoppal is foglalkozunk a Portfolio május 4-ei Hitelezés 2023 konferenciáján. Még nem késő regisztrálni a rendezvényre!

Hogy áll a BUBOR, és meddig lesz itt?

A májusi fordulónappal rendelkező változó kamatozású jelzáloghitelek szempontjából az MNB által ma közzétett BUBOR-adatok a meghatározóak, a 2009. évi CLXII. törvény ugyanis kimondja, hogy ezek referencia-kamatlábának értékét a fordulónapot megelőző hónap utolsó munkanapja előtt 2 nappal érvényes referencia-kamatlábhoz kell igazítani. Márpedig a már december eleje óta 15-16% környékén alakuló BUBOR érték azt jelenti, hogy

A KAMATSTOP INTÉZKEDÉS NÉLKÜL NEM A MOSTANI 4-5% KÖRÜL, HANEM 17-19% KÖRNYÉKÉN ALAKULNÁNAK A MEGLÉVŐ VÁLTOZÓ KAMATOZÁSÚ JELZÁLOGHITELEK KAMATAI.

A BUBOR várható alakulására az MNB irányadó kamatának csökkenése lehet a legnagyobb hatással a következő hónapokban. „A piaci várakozások szerint valamikor ősszel érheti el az irányadó kamat az alapkamat szintjét, jelen pillanatban azt látom, hogy ez egy reális pályának tekinthető.” – mondta tegnap Virág Barnabás, az MNB alelnöke. Ahogy tegnap jeleztük, ez a kijelentés természetesen nem tekinthető kőbe vésett kamatpályának, de mégis határozottan utal arra, hogy amennyiben nem éri kellemetlen meglepetés a jegybankot a következő hónapokban az infláció vagy a pénzügyi stabilitás oldaláról, akkor hozzávetőleg milyen útja lehet a kamatcsökkentésnek. Ez alapján a jegybank május-júniustól átlagosan havi 75-100 bázispontos lépésközzel mérsékelheti az irányadó kamatát, így tud ugyanis 18%-ról őszre 13%-os alapkamat szintjére csökkenni a ráta. Ez már önmagában 13% környékére csökkenő BUBOR-t valószínűsítene a további kamatcsökkentési várakozások nélkül is.

Miről szól még ez a cikk?

  • Meddig lesz itt a BUBOR?
  • Mit jelent a kamatstop?
  • Mit okozna a kamatstop eltörlése?
  • Miért rossz a kamatstop?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés