Előfizetői tartalom

Már az asztalon van a jegybanki kamatcsökkentés!

A jegybank ma jelzés értékkel csökkentette az egyik, nem igazán jelentős kamatát, de ennél sokkal fontosabb, hogy az óvatosság hangsúlyozása mellett tulajdonképen megjelölt egy lehetséges kamatcsökkentési pályát. Vagyis hamarosan beköszönthet a kamatcsökkentések kora Magyarországon.

Az eddigi 25 százalékról 450 bázisponttal 20,5 százalékra csökkentette az egynapos hitel kamatát a Monetáris Tanács. Nem okozott meglepetést az MNB a lépéssel, hiszen a múlt héten Virág Barnabás alelnök már egyértelműen utalt arra, hogy a Monetáris Tanács keddi ülésén terítékre kerül majd az intézkedés. Így szerdától a kamatfolyosó alsó széle továbbra is az egynapos betét 12,5 százalékos kamata, míg a felső a most megállapított 20,5 százalékos hitelkamat.

A bejelentés után egy órával megjelent közleményében a jegybank azt írja, hogy "folyamatosan értékeli a beérkező adatokat, illetve az inflációs kilátások alakulását, és kiemelt figyelemmel követi a nemzetközi pénzpiaci folyamatok hazai kockázati környezetre gyakorolt hatásait", illetve  "a következő kamatdöntő ülések alkalmával mérlegeli a kockázati megítélés javulásának tartósságát, és ez alapján hoz döntést az egynapos eszközök kamatkondícióinak változtatásáról." Bár a "csökkentés" kifejezést a szöveg nem tartalmazza, a fenti, új előretekintő üzenet a korábbiaknál egyértelműbben utal a monetáris lazítás elindítására. Ez alapján továbbra is valószínűnek látszik, hogy májusban vagy júniusban kerülhet sor az első érdemi lazításra. 

Virág Barnabás MNB-alelnök a sajtótájékoztatóján óvatos hangot ütött meg, és azt hangsúlyozta, hogy az MNB körültekintően fog eljárni a következő hónapok kamatpolitikájában. A piaci kamatvárakozások alakulása fontos iránytű lesz, ennek megfelelően hozzák meg a következő időszakban az egynapos betéti rátával kapcsolatos döntéseket (természetesen ezen belül kiemelt jelentősége van a 18%-on álló egynapos irányadó betéti rátának). Az MNB azt is hangsúlyozza, hogy fokozatos, előre kommunikált döntésekre lehet majd számítani.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés