Előfizetői tartalom

Idén még nem voltak ilyen "olcsók" a lakáshitelek: mi vár azokra, akik most költöznek?

Ha valaki most 20 millió forint lakáshitelt szeretne felvenni 20 évre, akkor piaci kamatozás mellett nagy átlagban 184 ezer forintos törlesztőrészlettel kell kiegyeznie a bankoknál – mutatja a Portfolio május eleji gyűjtése. Javulóban a helyzet a januári csúcshoz képest, de még mindig csak elvétve csökkentgetik a lakáshitelkamataikat a bankok. Harmadannyi lakáshitelt vesz fel mostanában a lakosság, mint egy évvel ezelőtt, a költözés előtt állóknak bemutatjuk a bankok friss ajánlatait.

Már tetőztek a hitelkamatok

Pénzcentrum kalkulátora alapján nagy átlagban az UniCredit és az MBH Bank adja legolcsóbban a lakáshiteleket 20 milliós hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett, ha nem számítjuk az egyedi kamatkedvezményeket.

Egyértelmű és látványos a drágulás az elmúlt három évre visszatekintve: három éve még 4,3% volt, tavaly ilyenkor 6,9%, most pedig már 8,8% a legnépszerűbbnek mondható, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek átlagkamata.

Kevésbé látványos, de azért már látható a 2022 vége óta bekövetkezett fordulat: az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek átlagkamata januárban, a 10 éveseké decemberben tetőzött, de már a végig fix lakáshitelek is valamelyest olcsóbbak lettek. Ábránkhoz a Bankmonitor historikus gyűjtését is felhasználtuk.

Miről szól még ez a cikk?

  • Mely bankoknál a legolcsóbbak a lakáshitelek?
  • Hogy emelkedtek meg a várható törlesztőrészletek?
  • Hogyan áraznak a bankok?
  • Hogy néznek ki legjobb ajánlatok?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés