otp
Bank

Zseni az OTP: kitalálták, hogyan lehet kiütni a különadókat

Nagy Viktor
Masszív adóterhet kapott a nyakába az OTP Magyarországon, ami sokat elvisz a profitból. Idén viszont volt valami, ami kvázi semlegesítette a terheket: a nemrég megvett szlovén NKBM-et olyan jó áron szerezték meg, hogy ott most jelentkezett egy gigantikus pozitív akvizíciós hatás (badwill), ez pedig ellensúlyozza a különadók negatív hatását. Nem bonyolult: minden évben jó áron kell venni egy nagy bankot, és akkor az kiüti a különadókat. Felkészül: az üzbég Ipoteka.

Itt vannak az új rekordok

Szinte minden fontosabb soron jobb számokat szállított az OTP, mint amire az elemzők számítottak, magasabb lett az összes bevétel, és bár a működési költségek is a vártnál magasabban alakultak, a működési eredmény így is a várt felett alakult, a nagy meglepetések azonban innen jönnek: jóval alacsonyabban alakultak a kockázati költségek a várakozásoknál, így a korrigált eredménynél már 11 százalék a felülteljesítés, és mivel a korrekciós tételek soron a vártnál is nagyobb plusz áll, az adózott eredmény 14 százalékkal lett magasabb, mint az elemzői várakozások átlaga.

A növekedésben az is benne van, hogy a számokban már az új bankok, például az NKBM eredménye is szerepel, mégpedig februártól (az üzbég Ipotekánál a pénzügyi zárásra és konszolidációra az OTP szerint várhatóan 2023. május végén/június elején kerülhet sor, az üzbég bank számai a korábban várt második helyett a harmadik negyedévtől jelenhetnek majd meg a csoport kimutatásaiban, vagyis idén hathavi eredménnyel járulhat hozzá a bankcsoport profitjához). Az összes bevétel több mint negyedével, a működési eredmény több mint ötödével emelkedett, a korrigált eredmény pedig több mint duplázódott, az adózott eredmény pedig az egy évvel korábbi 33 milliárd forint veszteség után idén 195 milliárd forint volt.

Új rekordok: a nettó kamatbevétel, az összes bevétel és az adózott eredmény sem volt korábban olyan magas, mint az idei első negyedévben.

tabl

Majdnem 200 lett. Maradhat?

Itt az új profitcsúcs: soha korábban nem termelt annyi adózott eredményt az OTP, mint most, a közel kétszázmilliárd forint nagyjából a négyszerese a 2008-as válság előttinek, nehéz már az összehasonlítás a régebbi számokkal, egészen más bank az OTP most, mint akár 5-10 vagy 15 éve.

A negyedévben különösen nagy szerepe volt az extra tételeknek, amelyek egyenlege korábban jellemzően súlyos, több tízmilliárd forintos mínusz volt, most pedig plusz 7,6 milliárd forint, ami így jött ki:

 • a negyedévet 88 milliárd forinttal terhelte a pénzügyi szervezetek különadója, ebben 25,2 milliárd forint bankadó és 62,9 milliárd forint extraprofit adó van benne,
 • de brutálisan javította az eredményt 85 milliárd forintnyi akvizíciós hatás: az NKBM megvásárlásával kapcsolatos badwill (1-es könyv szerinti érték alatt vette meg az OTP a szlovén bankot) 103 milliárd forint volt, a korábbi akvizíciókkal és az NKBM megvásárlásával kapcsolatos költségek pedig összesen 15 milliárd forintot tettek ki,
 • és a Sberbank eszközinek értékesítéséből származó megtérülés 10,4 milliárd forinttal javította az eredményt.

Vagyis összességében a pozitív akvizíciós hatás gyakorlatilag kiütötte a különadók negatív hatását.

Két adalék még az extra tételekhez:

 • A magyar kormány április 24-én módosította az extraprofit adóval kapcsolatos jogszabályt, az OTP azzal számol, hogy a bank befizetése alaposan lecsökken, adó előtt 69 milliárd forintról 41 milliárd forintra, adó után 62,9-ről 37,4 milliárd forintra, a különbözet a második negyedévben a korrekciós tételek között szerepel majd.
 • Hamarosan érkezik még egy nagy pozitív tétel: az Ipoteka Bank konszolidálása kapcsán felmerülő egyszeri pozitív adózás utáni eredményhatás meghaladhatja a 200 millió eurót.

Jól húztak egyébként a negyedévben a külföldi leánybankok, ezek adták a profit 69 százalékát.

Hatott az NKBM

Az NKBM a legnagyobb bank, amit az OTP valaha megvett, így a szlovén bank konszolidálásával külön is érdemes foglalkozni.

A teljesítő hitelállomány 11 százalékkal nőtt, viszont az NKBM nélkül az organikus növekedés csak 1 százalék volt negyedéves bázison, az NKBM 1709 milliárd forinttal növelte a csoportszintű teljesítő hitelállományt. Az NKBM állományai nélkül a teljesítő hiteleken belül a nagyvállalati hitelek 2 százalékkal nőttek, a többi kategória jellemzően marginálisan nőtt vagy stagnált.

A konszolidált betétállomány az előző negyedévhez képest 13 százalékkal nőtt, a szlovén bank nélkül azonban csak stagnált volna.

Miközben a bankcsoport bevételei negyedéves alapon 1 százalékkal nőttek, az NKBM nélkül visszaesés lett volna. Az NKBM kéthavi hozzájárulása a nettó kamatbevételekhez 17,2 milliárd forint, a díj- és jutalékbevételekhez 4,7 milliárd forint volt.

A csoport működési költségei nominálisan csak mérsékelten csökkentek a szezonálisan magas tavalyi negyedik negyedéves bázisról, itt is hatott az NKBM, bekerült 8,7 milliárd forint kéthavi működési költsége.

A 187 milliárd forint csoportszintű korrigált eredményből az NKBM kéthavi profithozzájárulása 13,5 milliárd forint volt.

Javuló marzsok

Magyarországon a mérlegösszetétel miatt a magas kamatkörnyezet ellenére nem javult a nettó kamatmarzs, de a leánybankok többségénél az emelkedő eurókamatok kedvezően hatottak a nettó kamateredményre és marzsra.

Csoportszinten a nettó kamatmarzs és ezzel az összes bevétel marzs is javult.

Szlovéniában, Horvátországban, Romániában, Szerbiában, Albániában, Montenegróban, Oroszországban és Moldovában is javult a nettó kamatmarzs.

Növekvő hitelállomány, visszafogott cétézés

A teljesítő hitelállomány 11 százalékkal nőtt, és már közel 20 ezermilliárd forint. A növekedésben nagy szerepe volt az NKBM akvizíciónak, anélkül negyedéves bázison csak 1 százalék lett volna a növekedés.

A hitelportfólió minősége javult, a késedelmes (stage 3) hitelek állománya a bruttó hitelállomány 4,7 százalékát tette ki. A csoporton belül az ukrán (22,6%) és az orosz (15,8%) ráta a legmagasabb. A stage 3 hitelek fedezettsége 62 százalékra nőtt.

A kockázati költség csak 9 milliárd forint volt, ilyen alacsonyan utoljára 2 éve állt. Ezen belül a hitelkockázati költségek nagysága 6 milliárd forint volt, ennek 97 százaléka az orosz és ukrán bankhoz köthető.

ct33

A betétállomány az előző negyedévhez képest 13 százalékkal 27,3 ezermilliárd forintra nőtt, az NKBM ehhez 3106 milliárd forintot tett hozzá, az akvizíció nélkül a csoportszintű betétállomány stagnált volna. Érdemi betétkivonás a horvát bankon kívül más csoporttagnál nem volt. A nettó hitel/(betét + lakossági kötvény) mutató 2 százalékponttal 72 százalékra csökkent.

Orosz, ukrán

Mindkét leánybanknál a „vállalkozás folytatásának elve” érvényesül, az orosz bankot eladná az OTP (hivatalosan minden stratégiai opciót vizsgál), de egy 2022. októberi elnöki rendelet gyakorlatilag megtiltja a külföldi tulajdonú bankok eladását.

Mindkét leánybank nyereséges volt az első negyedévben: az orosz bank 18, az ukrán 12,6 milliárd forint profitot termelt.

Oroszországban a teljesítő hitelállomány marginálisan mérsékelten nőtt, a vállalati hitelek állománya viszont 36 százalékkal csökkent. Ukrajnában a háború óta a hitelezési tevékenység jelentős mértékben visszaesett, ott az árfolyamszűrt teljesítő hitelállomány 10 százalékkal csökkent.

Az orosz eszközök súlya a konszolidált teljes eszközállományon belül 3,1 százalék, a nettó hitelek súlya 2,7 százalék. Ha az orosz operációt le kellene írni a bruttó csoportközi kitettségekkel együtt, annak hatása a konszolidált CET1 rátára -69 bázispont lenne. Az ukrán súly a teljes eszközállományon belül 2,9 százalék, a nettó hiteleknél 1,8 százalék. A bruttó csoportközi finanszírozás 80 milliárd forintnak megfelelő összeg. Ha az ukrán operációt le kellene írni a bruttó csoportközi kitettségekkel együtt, annak a hatása a konszolidált CET1 rátára -5 bázispont lenne. Az első negyedév végén a konszolidált CET1 ráta 14,4 százalék volt.

Menedzsmentvárakozás

Idén márciusban adott várakozást a bank vezetése, ahhoz képest a fontosabb változások:

 • A 2023. február 6-án már megvalósult NKBM és a második negyedévben lezárásra kerülő üzbég Ipoteka Bank akvizíciók 11 és 6 havi eredménnyel járulnak hozzá a csoport eredményéhez.
 • Az Ipoteka konszolidálása kapcsán felmerülő egyszeri pozitív adózás utáni eredményhatás meghaladhatja a 200 millió eurót.
 • 2023-ban a konszolidált nettó kamatmarzs alakulását elsősorban az OTP Core marzsának alakulása befolyásolhatja, miközben a várható további ECB kamatemelések számos csoporttagnál kedvezően hatnak a nettó kamatmarzsra. Magyarországon várhatóan május-júniustól kezdődhet meg az egynapos betéti kamat csökkentése és a jegybank várakozása alapján őszre elérheti az alapkamat 13 százalékos szintjét. Mivel az aktuálisan prognosztizált kamatpálya eltér az eredetileg feltételezettől, Magyarországon az éves nettó kamatmarzs adott esetben akár csökkenhet is a 2022 év végi szinthez (1,91%) képest, és ez negatívan hathat a konszolidált nettó kamatmarzsra is.
 • A 2022-es évhez hasonlóan 2023-ban is jelentős terhet jelent az OTP számára a magyarországi bankadó és extraprofit adó bruttó 28 és 41 milliárd forintos értéke. Az extraprofit adó április 24-én bejelentett módosított kalkulációja összességében 28 milliárd forinttal kisebb terhet jelent az OTP számára 2023-ban az eredetileg feltételezett és első negyedévben elszámolt bruttó 69 milliárd forinthoz képest. A különbség könyvelésére a második negyedévben kerül sor.
 • Az egyéb pénzügyi mutatók és várakozások tekintetében (kockázati profil, költséghatékonysági
  mutató, teljesítő hitelállomány növekedés, ezekről részletesen itt írtunk) a menedzsment egyelőre nem látja indokoltnak, hogy változtasson korábbi előrejelzésén és továbbra is reálisnak tartja a 2022-es értékhez hasonló korrigált ROE elérését.

Nyomott árazáson forog az OTP

Amikor még az OTP nem csak működésében, de tőzsdei jelenlétében is kirobbanó formában volt, akkor a következő grafikonon mindig valahol az ábra tetején kellett keresni, volt olyan, hogy a bankrészvény a könyv szerinti érték 1,6-szorosán forgott, amivel az OTP az egyik legmagasabban árazott európai bankrészvény volt. Az is volt a mondás, hogy a Ferrari sem véletlenül drága, azért az, mert jó is. Most pedig a korábbi árazásnak még a felén sem forog a papír, ezzel pedig a mezőny olcsóbbik felében áll. Az állami elvonások és az orosz-ukrán háború megtette a hatását.

A régiós bankrészvények között is az alacsonyan árazottak között áll az OTP, igaz, jó néhány szektortársától jóval nagyobb ROE-t várnak az elemzők.

Az OTP P/E alapon is nyomott árazáson forog.

És historikusan is kifejezetten olcsó, az elmúlt két évtizedben csak ritkán fordult elő, hogy ennyivel a hosszútávú átlag alatt legyen az árazás.

Az elemzők inkább optimisták az OTP-re, a legfrissebb ajánlások alapján 9 elemző vételre, 4 tartásra, 1 pedig eladásra ajánlja az OTP részvényeit.

A célárak átlaga 18 százalékkal magasabb, mint a tegnapi záróár.

otp tpuj

Adatbánya

sajat
merl
telj

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
deutsche bank