Előfizetői tartalom

Kegyetlenül megtolta a Vodafone a magyar bankok számait

A vállalati hitelezés szempontjából rendkívül jó tavalyi év után 2023 első negyedévében már meglátszódtak a válság jelei: szinte az összes szektor hitelállományában visszaesést láthattunk, azonban négy kivételes ágazat növekedésének köszönhetően a vállalatok teljes hitelállománya csupán 0,8%-kal csökkent. Szinte minden adatsorban megjelenik a Vodafone felvásárlása, ez ugyanis felfelé húzta javarészt a kommunikációs szektor, de a teljes piac adósságállományát is. A Magyar Nemzeti Bank által közzétett, 2023 első negyedévére vonatkozó statisztikáiból szemezgettünk.

2023-ban első negyedévére már a vállalati hitelezést is elérte a válság: a piacot szinte teljes egészében az állami hitelprogramok tartják életben, a nem kamattámogatott hitelek iránti kereslet szinte nulla közelébe zuhant. A visszaesés legfőbb oka az infláció és a vele járó jelentős kamatemelkedés, kétszámjegyű kamatok mellett ugyanis nincs élet a hitelpiacon. Április végéig a Széchenyi Kártya Programban 387 milliárd, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban pedig 534 milliárd forintnyi szerződést kötöttek, de ahogy már írtunk róla, utóbbinak a számai valószínűleg csak áprilisban látszódnak majd a statisztikákban.

bár domináns az államilag támogatott hitelek kihelyezése, az infláció és a kamatok ragadóssága miatt valószínű, hogy a piaci kamatozású hitelek háttérbe szorulása miatt a vállalati hitelezési piac teljesítménye idén jelentősen elmaradhathat a tavalyitól.

A 2023-as év helyzetéről a Portfolio idei Hitelezés konferenciáján is szó volt: a szakértők elmondták, hogy az államilag támogatott hitelek egy ilyen gazdasági helyzetben kötelezőek, és egészen addig fennmaradnak majd, ameddig nem lesz piaci hitel elérhető áron, hiszen ezek nélkül jelentősen visszaszorulna a hitelezési aktivitás. A bankok azonban ezektől eltérő módokat is alkalmazhatnak a kkv-k finanszírozására, ehhez azonban meg kell érteniük a piacot és a kkv-szektor működését.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés