luxurywatch
Bank

Leleplezte a magyar dollármilliomosokat egy külföldi kutatás – Ilyen számokat még nem láttunk

Árgyelán Ágnes
Közel 580 ezer ember nettó vagyona haladta meg a 30 millió dollárt tavaly a Knight Frank friss elemzése szerint. Különösen a Közel-Keleten ugrott meg az ultragazdagok száma, Európában jelentősen visszaesett a számuk, kivétel ez alól Írország és Monaco. A tanulmányból kiderül az is, hogy Magyarországon közel 32 ezer embernek volt tavaly legalább egymillió dollárja, 2027-re pedig világelsők lehetünk a gazdagok számának növekedésében.

A 2021-es erőteljes gazdasági fellendülést, majd a 2022-es visszafordulást a világ ultargazdagjainak (UHNWI - a tanulmány ide sorolja a 30 millió dollárnál nagyobb nettó vagyonnal bírókat) a száma is lekövette, amely a 2021-es rekordot jelentő 9,3%-os növekedés után 3,8%-kal csökkent tavaly.

Habár 10-ből négy milliomosnak a vagyona nőni tudott tavaly, a kihívásokkal teli piaci környezetben a legtöbb dollármilliomos vagyona csökkenésnek indult, 10%-ot visszaesve a Knight Frank  vagyoni felmérése szerint. A legtöbb vagyont az európai gazdagok vesztették el tavaly, az ő összesített vagyonuk 17 százalékponttal csökkent, őket az ausztrál-ázsiai régió követte 11%-kal, majd Amerika 10%-kal. A régiók közül Afrika és Ázsia bizonyult a legellenállóbbnak, előbbi 5%, utóbbi 7% körüli visszaeséssel.

Az összességében 10%-os vagyoncsökkenés nagyrészt annak köszönhető, hogy a portfóliók kétötödét részvényekben és kötvényekben tartották a gazdagok, ami miatt a hagyományos „60/40” arányú portfóliók az 1930-as évek óta a legrosszabb teljesítményt nyújtották az Egyesült Államokban. A másik oldalon viszont a vagyongyarapodást az ingatlanok támogatták, mivel a világ 100 legjobb minőségűnek számító lakáspiacán az árak 2022-ben átlagosan 5,2%-kal nőttek, a luxus befektetési eszközök pedig 16%-os értéknövekedést produkáltak.

knight-frank-1
Forrás: Knight Frank Wealth Report

Miközben a világ ultragazdagjainak száma csökkent tavaly, a kevésbé nagy vagyonnal, de dollármilliomosnak tekinthető magánszemélyek (HNWI-k – akiknek vagyona legalább nettó egymillió dollár) száma 2,9%-kal bővült, és világszerte közel 70 millióra emelkedett, csak Európában csökkent a számuk. A dollármilliárdosok száma eközben 5%-kal 2629-re csökkent.

A Közel-Kelet kiemelkedett az ultragazdagok számának növekedésében, itt 16,9%-os megugrást lehetett látni 2022-ben.

Az Egyesült Arab Emírségek volt a leggyorsabban növekvő ország 18,1%-os növekedéssel, így az UHNWI-k száma 1116-ra emelkedett, Szaúd-Arábia pedig nem sokkal maradt le 10,4%-os éves növekedéssel.

Afrika 6,3%-os növekedéssel szintén rugalmasnak bizonyult, míg Ausztrálázsia és Amerika 0,7%-os, illetve 0,2%-os növekedéssel nagyjából stagnált. Ázsia UHNWI-populációja 6,5%-kal csökkent, ugyanakkor a 10 legnagyobb növekedést mutató hely közül három ázsiai országnak jutott. Európa volt az ultragazdagok számának csökkenésével leginkább érintett régió tavaly, itt 8,5%-os volt a visszaesés, miután a régió országainak mintegy négyötödében csökkent az UHNWI-populáció (kivétel volt például Írország és Monaco).

knight frank 2
Az ultragazdagok számának alakulása régiónként és az éves változás 2022-ben. Forrás: Knight Frank Wealth Report

Mit hoz a jövő? Magyarország mindenkit lepipál

A következő öt évre nézve az elemzés úgy kalkulál, hogy az ultragazdagok száma 28,5%-kal, közel 750 ezer főre fog nőni a 2022-es 579 625-ről. Ez a bővülés ugyanakkor lassulást jelent a 2017 és 2022 közötti időszakban tapasztalt 44%-os növekedéshez képest. A dollármilliomosok száma meghaladja majd a 100 milliót a következő öt évben, 56,9%-os növekedéssel – írják.

Megjegyzik azt is, hogy a 10 legjelentősebb növekedési helyszínt az európai és ázsiai gazdaságok uralják, már ami a szupergazdagok számát illeti.

A sort Magyarország vezeti, a becslések szerint a 2022-2027-es időszakban nálunk nő majd a legnagyobb mértékben az ultragazdagok száma, 74,4%-kal, amihez nyilván hozzájárul az alacsonyabb bázis is.

Magyarországot Törökország követi közel 70%-kal, majd Lengyelország 66,9%-kal. Az Egyesült Államok azonban továbbra is meg fogja őrizni dominanciáját a legnagyobb globális UHNWI-populációval, az előrejelzések szerint 24,6%-kal fog növekedni.

Az első 10 között van a világ két legnépesebb országa, köztük India UHNWI-populációja várhatóan 58,4%-kal fog növekedni, ami gyorsabb ütemet jelent, mint az előző öt évben. Az előrejelzések szerint a kínai kontinensen 49,8%-os emelkedés várható, ami lassulást jelent az előző öt évben tapasztalt 99,6%-os növekedéshez képest.

Forrás: Knight Frank Wealth Report

Visszatéve Magyarországra, a fenti 74,4%-os növekedés azt jelenti, hogy

2027-re a becslések szerint már 415 olyan magyar lesz, akinek nettó vagyona meghaladja a 30 millió dollárt, azaz mostani árfolyamon a közel 10,5 milliárd forintot.

Az adatok szerint a legalább egymillió dollárral bíró magyarok száma tavaly 31 884 főt tett ki, ami 4,5%-os csökkenés 2021-hez képest. Ha viszont 2027-ig nézzük az előrejelzéseket, Magyarország megint csak az élre kerül a vizsgált országok körében, ugyanis a hazai dollármilliomosok számát a tanulmány 66 690 főre várja, ami 2022-höz képest több mint 109%-os növekedést jelentene.

Magyarország kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a Portfolio Privátbanki Felmérése szerint egy magyar privátbanki számlán átlagosan 143 millió forint lehet, tehát a Knight Frank által meghatározott dollármilliomos küszöb jóval magasabb annál, amennyi pénz egy átlagos magyar privátbanki számlán heverhet. Itthon a szolgáltatók adatközlése szerint több mint 56 ezer ügyfélszámlát kezelnek privátbankokban, de a dollármilliós küszöb bőven túltesz a hazai szolgáltatók által meghatározott belépési limiten (egyedül a Bank Gutmann belépési limitje tud versenyezni ezzel).

A privátbanki szolgáltatók adatközléséből azt is vissza lehet számolni, hogy átlagosan mekkora pénzek heverhetnek egy ügyfélszámlán szolgáltatóként. Ha innen közelítünk, akkor ez a 350 millió forintos átlagvagyon a Bank Gutmannál lehet meg, ezen kívül a Hold Alapkezelő számai érik el a küszöböt, de 300 millió felett van átlagosan a Concorde és az Erste.

Mennyi pénz kell ahhoz, hogy a felső 1%-ba beférjünk?

Országonként nagyon eltérő, mennyi pénzre van szükség ahhoz, hogy valaki bekerüljön a felső 1% köreibe. Bár sokan azt gondolhatják, hogy dollármilliárdokról van szó, közel sem ez a helyzet.

Még Monacóban is, ahol a világon a legsűrűbben élnek szupergazdagok, a hercegség 1%-ának belépési feltétele 12,4 millió dollár. Ez a szint még így is majdnem kétszerese a második helyen álló Svájc 6,6 millió dolláros szintjének.

A harmadik helyen Ausztrália áll 5,5 millió dollárral, míg a negyedik és ötödik helyen Új-Zéland és az Egyesült Államok áll 5,2 millió, illetve 5,1 millió dollárral.

Ázsiában Szingapúrban a legmagasabb a küszöbérték, 3,5 millió dollárral, megelőzve Hongkongot, ahol 3,4 millió szükséges. Az Egyesült Arab Emírségekben 1,6 millió dollár a belépési szint, a latin-amerikai piacok közül pedig Brazília áll az élen 430 000 dollár küszöbértékkel.

knight frank 4
Forrás: Knight Frank Wealth Report

Címlapkép: Getty Images

orvos
török líra
GettyImages-1245492300
nap napsütés időjárás nyár erdő
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
CBDC digitális jegybankpénz virtuális fizetőeszköz