Előfizetői tartalom

Elárulta az MNB, milyen állapotban van a magyar bankrendszer az amerikai bankcsődök után

Az amerikai bankcsődök megmutatták, hogy a nemzetközi kockázatok elől az európai bankok sem tudnak elbújni. A magyar bankrendszer ugyanakkor rendkívül stabil és ellenálló a sokkokkal szemben – mutatta ki az MNB ma közzétett Pénzügyi stabilitási jelentése. Az extraprofitadó az áprilisi változtatással együtt is idén 250, a bankadó 80, a kamatstop második félévre történt meghosszabbítása további 100 milliárd forintjába kerülhet a bankszektornak. Az MNB-től kapott kamatbevételek növekedése azonban fedezetet nyújt számos extra tételre, tavaly például 675 milliárddal nőtt a szektor kamatjövedelme. A hitelezés érdemi lassulása és az ingatlanárak csökkenése egyelőre nem jelent érdemi kockázatot a bankrendszer számára a jegybank szerint, és magas likviditásuk miatt egyelőre nem szorulnak rá a lakossági betéti kamatok tömeges emelésére sem.

Dancsik Bálint főosztályvezető az MNB online sajtótájékoztatóján ismertette a Pénzügyi stabilitási jelentés fő megállapításait: a hazai bankrendszer sokkellenállóképessége erős, a bankok stabilak, a tavaszi nemzetközi bankcsődök ugyan átmenetileg negatívan érintették az európai bankok értékeltségét, de a szigorúbb európai felügyeleti követelmények stabilitást...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés