Óriási fordulat készül az MNB-nél - Jöhet a 320 alatti forint?
Bank

Elárulta az MNB, milyen állapotban van a magyar bankrendszer az amerikai bankcsődök után

Palkó István
Az amerikai bankcsődök megmutatták, hogy a nemzetközi kockázatok elől az európai bankok sem tudnak elbújni. A magyar bankrendszer ugyanakkor rendkívül stabil és ellenálló a sokkokkal szemben – mutatta ki az MNB ma közzétett Pénzügyi stabilitási jelentése. Az extraprofitadó az áprilisi változtatással együtt is idén 250, a bankadó 80, a kamatstop második félévre történt meghosszabbítása további 100 milliárd forintjába kerülhet a bankszektornak. Az MNB-től kapott kamatbevételek növekedése azonban fedezetet nyújt számos extra tételre, tavaly például 675 milliárddal nőtt a szektor kamatjövedelme. A hitelezés érdemi lassulása és az ingatlanárak csökkenése egyelőre nem jelent érdemi kockázatot a bankrendszer számára a jegybank szerint, és magas likviditásuk miatt egyelőre nem szorulnak rá a lakossági betéti kamatok tömeges emelésére sem.

Dancsik Bálint főosztályvezető az MNB online sajtótájékoztatóján ismertette a Pénzügyi stabilitási jelentés fő megállapításait:

  • a hazai bankrendszer sokkellenállóképessége erős, a bankok stabilak, a tavaszi nemzetközi bankcsődök ugyan átmenetileg negatívan érintették az európai bankok értékeltségét, de a szigorúbb európai felügyeleti követelmények stabilitást biztosítanak számukra,
  • a legfontosabb kockázatot magának a kockázati toleranciának a csökkenése jelenti, a nemzetközi kockázatok realizálódásának ugyanis globális hatásai is lehetnek, amelyek alól hazánk sem tudna teljes egészében mentesülni,
  • nagy figyelmet kell fordítani az orosz kitettséggel rendelkező bankokra, a betétállományokra, a hitelezés visszaesésére és szigorodására is, a hitelpiaci visszaesésnek azonban még csak az elején vagyunk, így nem jelent jelenleg tartós kockázatot,
  • az ingatlanpiaci árkorrekció bankokra gyakorolt hatását limitáltnak látják az MNB-nél.

Az elmúlt fél évben nem csökkentenek a nemzetközi gazdasági helyzetből származó kockázatok, a növekedési kilátások romlottak is. A monetáris kondíciók szigorodása rendkívül éles volt historikus összevetésben, a kamatpályát azonban lejjebb hozták a nemzetközi pénzügyi stabilitási kockázatok. Pozitív fejlemény ugyanakkor az energiaválság enyhülése.

Nemzetközi kockázatok: Az amerikai bankcsődöknek Magyaroszágon is van tanulságuk. A Silicon Valley bank csődjét a bank alacsony szintű kockázatkezelése és gyenge szabályozói kontrollja, a koncentrált ügyfélkör és a nem biztosított  betétek magas aránya is okozta. Újdonság, hogy a közösségi média katalizátorként erősítette fel a negatív folyamatokat. A bankcsődök újraértékelték az emelkedő kamatkörnyezet bankrendszerre gyakorolt hatásának megítélését, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a magas kamatok negatívan is hathatnak a bankokra. Az MNB szerint ugyanakkor e káros hatás mértéke az egyes térségekben rendkívül eltérő lehet, a bankok nem realizált értékpapír-vesztesége az IMF adatai szerint az USA-ban sokkal nagyobb, mint Európában. Az európai bankok tőkearányos megtérülése 2021 végéről 2022 végére javult, a kamatkörnyezet emelkedésének ugyanis a nettó kamatbevételeken keresztül pozitív hatása volt. A növekvő bevételeket Magyarországon, Csehországban, Spanyolországban és Litvániában részben különadókkal vonják el a kormányok, és más országokban is terveznek ilyet.

mnb111

Vállalati hitelezés: A vállalatok hitelállománya 14%-kal, a kkv-hiteleké 13%-kal bővült 2022-ben, a devizahitelek és a rövid lejáratú hitelek nagyobb mértékben emelkedtek, mint az előző két évben, előbbit jórészt a nagyvállalatok nagyobb mértékű hitelfelvétele magyaráz. Előretekintve lassul a vállalati hitelezés, 2023 végén 7%-os éves hiteldinamikánál érheti el a mélypontot. A támogatott programok (főleg a Széchenyi Kártya és a Baross-program) jelentik a hitelezés motorját, de ezek nagy része a mintegy 1120 milliárd forintnyi idei lejáró hitelállomány megújulására szolgál. A vállalatok saját forrásokra is támaszkodhatnak, hiszen nagyobb a betétállományuk a hitelállománynál. Devizahitelt csak a devizabevétellel, természetes fedezettel rendelkező vállalatok vehetnek fel Magyarországon a bankok elmondása szerint. A vállalati hitelek esetében csak a bankok szűk köre szigorít a hitelfeltételeken – mutatja az MNB felmérése. A gazdasági ciklushoz kapcsolódó tényezők hatnak a szigorítás irányába, a bankok likviditási és tőkehelyzete viszont nem ezt erősíti. E tényezők jelentős eltérést mutatnak 2008-hoz képest, amikor minden tényező jelentősebb romlást mutatott.

mnb2

Háztartási hitelezés: Itt sokkal erőteljesebb a lassulás, mint a vállalatoknál. A fennálló állomány éves növekedése 2023 első negyedévének végére 5%-ra lassult, az új kihelyezések jelentősen visszaestek, a lakáshitelek esetében 67%-kal. A régió egészében jellemző a hitelezés lassulása, nem lógunk ki sem a régiós, sem az európai trendekből. A legfrissebb hitelezési felmérés alapján a bankok nem változtatnak a lakáshiteleknél a hitelfelvételeken, miközben a fogyasztási hitelek esetében a megfigyelt mérsékelt szigorítás folytatódhat. A lakossági hitelek iránti kereslet némileg emelkedhet a következő negyedévekben.

mnb3

Jövedelmezőség: 2021-ben 510 milliárd forint nem konszolidált eredményt ért el a bankrendszer, 2022-ben pedig 485 milliárd forintot, a csökkenés nem volt jelentős. Az eredményszerkezet viszont érdemben módosult: emelkedett az értékvesztés, főleg a háború miatt, és jelentősen rontotta a profitot az extraprofitadó és a kamatstop. A kamatjövedelem 675 milliárd forinttal emelkedett 2021-hez képest az MNB-től kapott kamatjövedelemnek köszönhetően. A kamatjövedelem emelkedése annak is köszönhető, hogy a betéti kamatok kisebb mértékben növekedtek a bankközi kamatoknál, a jelentés részletesen megvizsgálja ennek okait. Különösen így van ez a háztartások esetében, ahol jóval erősebb volt korábban a transzmisszió, mint most. Az MNB szerint az alacsony kamatszint középtávon növeli a betétállomány csökkenésének a kockázatát, ugyanakkor még jelentős a bankok mozgástere a magas likviditásuk miatt. A 2021-es 10% után 2022-ben 9%-os sajáttőkearányos eredményt (ROE) ért el a bankszektor, ami már alacsonyabb az elvárt tőkeköltségnél, így tartós fennmaradása stukturális feszültségeket is felvethet.

A kamatstop közelmúltban történt újabb féléves meghosszabbításának további 100 milliárd forintos negatív eredményhatása lehet a bankrendszerre. A kamatstop eddigi költségei a háztartásoknál 225, a kkv-knál 75 milliárd forintot tettek ki. Az extraprofitadó 250, a bankadó 80 milliárdjába kerülhet a szektornak

– válaszolta sajtókérdésekre, többek között a Portfolio kérdésére Nagy Tamás igazgató.

mnb4

Portfolióminőség: A nem teljesítő hitelek aránya enyhén emelkedett az általános hitelmoratórium 2021 végi lejárta után, ezt követően azonban jelentősebb mozgás nem volt megfigyelhető.  A háztartások és a vállalatok 90 napon túli késedelmes hiteleiben egyaránt csak kisebb emelkedés történt. A kamatstopos ügyfelek esetében

a medián törlesztőrészlet 41 ezer forintról 63 ezer forintra emelkedett volna, ha 2023 közepén kivezette volna a kormány a kamatstopot.

Ingatlanpiaci kockázatok: Korábban 20%-os országos lakápiaci túlértékeltséget azonosított az MNB, ha ez kizárólag az árak további csökkenésével korrigálódna, a jelzáloghitelállomány mindössze 15%-a kerülne 80%-os hitelfedezeti mutató fölé, ami a jegybank szerint kezelhető és korlátozott kockázatot jelent. A mérsékelt kockázatokhoz a bankok konzervatív fedezetértékelési gyakorlata is hozzájárult. A jegybank szerint a kereskedelmi ingatlanokból származó kockázat is mérsékelt a bankrendszerre, a kihasználatlansági ráta 14-15%-ra való várható növekedése ellenére.

mnb555

Sokkellenálló képesség: A likviditási pozíció rendkívül robusztus, az LCR-mutató jelenleg 150% környékén alakul a bankrendszerben (a jegybanki eszköztár-átalakítás miatt csak technikai okok miatt csökkent), a ténylegesen felhasználható likviditási tartalékok szintje 16-18 ezer milliárd forint, a magánszektor betétállományának több mint 60%-át teszi ki. A likviditási stresszteszt alapján stresszhelyzetben a bankrendszer minimális részében kis mértékű likviditási igény keletkezne. A stressz forgatókönyvben az alappályától az első évben 6, a második évben 10 százalékponttal elmaradó GDP-pálya hatásait elemezték, a szektor tőkemegfelelése ebben a szcenárióban is megfelelő lenne, nem merülne fel tőkehiány.

mnb6

Címlapkép: Getty Images

Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Kökény Dávid