Előfizetői tartalom

Lefeleződhet a banki extraprofitadó - Mi lesz az OTP-vel?

Nagy Viktor
A tegnap esti Magyar Közlönyből kiderült, hogy hogyan feleződhet le a bankok extraprofitadója 2024-ben. A lényeg: ez nem egy automatizmus, a pénzintézetek akkor tudják érdemben csökkenteni az extra terhelésüket, hogy ha cserébe nagy mennyiségben vásárolnak magyar állampapírokat. Az OTP árfolyama mérsékelten esett a hírre.

Jött egy újdonság

A Költségvetési Tanács múlt heti anyagából már kiderült, hogy 2024-ben a banki extraprofitadó lefeleződik, akkor azonban még nem ismertük ennek technikai részleteit, és akár arra is gyanakodhattunk, hogy a változatlan adóalap, vagyis a 2022-es korrigált adózás előtti eredmény mellett az adó kulcsa csökken majd jelentősen, de nem ez történt. Az újdonság az, hogy

azoknak a pénzintézeteknek csökkenhet majd jelentősen az extraprofitadó-terhelése, amelyek jelentős mennyiségű állampapírt vásárolnak.

A kormányrendelet ugyanis kimondja, hogy amennyiben a  hitelintézet, a  pénzügyi vállalkozás tulajdonában lévő, 2027. január 1-jét követően lejáró Magyar Államkötvények 2023. január 1-je és 2023. április 30-a közötti napi átlagos állományához viszonyítva a  2024. január 1-je és 2024. november 30-a közötti időszakra vonatkozó napi átlagos állománya növekszik (bizonyos repóügyletekben és részvényvisszavásárlási ügyletekben érintett papírok kivételével), akkor a hitelintézet, a pénzügyi vállalkozás a  2024. december 10-ig teljesítendő különadó fizetési kötelezettségét csökkentheti. Az adókötelezettség csökkentésének a mértéke

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái