Előfizetői tartalom

Most mindenki erre kíváncsi: 20 kérdés, 20 válasz a CSOK és a babaváró hitel friss változásairól

Kedden este megjelent a CSOK és a babaváró hitel változásairól szóló két kormányrendelet, amelyek 2024. január 1-jétől hoznak jelentős változásokat a családtámogatások szabályozásában. A jogszabályok értelmezése folyamatosan zajlik, az általunk jelenleg legfontosabbnak tekintett változásokat és tudnivalókat foglaljuk most össze 20 kérdés, 20 válasz formájában.

1. Tényleg megszűnik a "városi" CSOK?

Ahogy a június 22-ei Kormányinfón Gulyás Gergely miniszer már bejelentette, az 5000 fő feletti településeken 2024. január 1-jétől valóban nem lesz elérhető a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK). Az 5000 fő alatti preferált kistelepüléseken (lásd alább), illetve a települések külterületén lévő tanyákon és birtokközpontokon viszont továbbra is elérhető lesz a CSOK, de eltérő összegekkel és szabályokkal, mint eddig (lásd alább). A kormány ígéretet tett arra, hogy kidolgoznak egy új támogatási formát a nagyobb településeken élők számára is, ám ezek még nem ismertek.

2. Hogyan emelkedik a kistelepüléseken elérhető CSOK támogatási összege?

Alábbi táblázatunkban foglaltuk össze a változásokat. Az eddigiekhez képest 50-67%-kal emelkedik a használt lakások vásárlására és ezt követő bővítésére/korszerűsítésére felvehető „falusi CSOK” összege, illetve a már meglévő lakás bővítésére / korszerűsítésére felvehető „félösszegű falusi CSOK” összege is. A „falusi CSOK” maximális összege előbbi esetben 10-ről 15, utóbbi esetben 5-ről 7,5 millió forintra emelkedik. Gulyás Gergely bejelentéséből még nem, a kormányrendeletből viszont kiderült, hogy új építésű ingatlan esetén kizárólag családi házak építésére vagy vásárlására lesz igénybe vehető a CSOK a kistelepüléseken, mégpedig az eddigihez képest változatlan (600 ezres, 2,6 milliós, 10 milliós) összeggel. Nem változik a szabály, hogy meglévő gyermekre akár egyedülállók és elváltak is, előre vállalt gyermekre viszont csak házaspárok vehetik igénybe e támogatásokat továbbra is.

3. Új építésű lakásokra nem jár ezután CSOK még a kistelepüléseken sem?

A rendelet alapján kizárólag új egylakásos lakóépület, vagyis családi házak vásárlásására vagy építésére lehet majd igénybe venni a CSOK-ot a kistelepüléseken, mégpedig, mint említettük, az eddigihez képest változatlan (600 ezres, 2,6 milliós, 10 milliós) összeggel.  A kistelepüléseken kevésbé jellemző, de azért létező új társasházi lakások megvásárlására vagy felépíttetésére nem lesz igénybe vehető még a kistelepüléseken sem a támogatás, legalábbis amíg vagy amennyiben nem rendelkezik a kormány a megígért új családtámogatási formáról.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés