Előfizetői tartalom

Mégis mi történik Magyarország legkisebb bankjánál?

Nem tette közzé éves beszámolóját a május 31-ei határidőig Magyarország legkisebb kereskedelmi bankja. A takarékszövetkezeti integrációból utolsóként kimaradó Polgári Bank azért is keltett ezzel kisebbfajta feltűnést a piacon, mert alig telt el fél év azóta, hogy az MNB gyengének találta a hitelintézet „immunrendszerét”, és megbírságolta a társaságot. A 99 magánszemély tulajdonában lévő bank tudomásunk szerint emellett eladás előtt is áll, de stabilitási problémáról nincs szó.

Nincs baj

A Polgári Bank tőke- és likviditási helyzete egyaránt erős, megnyugtató, nincs szó stabilitási problémákról – erősítette meg nekünk minden érintett, akit erről megkérdeztünk, köztük a bank prudenciális felügyeletét ellátó MNB is. A 2021 végi adatok alapján

54,9 milliárd forintos eszközállománnyal, 42,3 milliárd forintos betétállománnyal és 3,2 milliárdos saját tőkével

rendelkező hitelintézet piaci részesedése 0,1% körül van, tehát a mérete nem jelentős a bankrendszer egésze szempontjából. Ezzel a mérettel a bank 2021 végén a legkisebb kereskedelmi banknak számított Magyarországon. Egy esetleges újabb betétbiztosítási esemény a Sberbank végelszámolása után nem hiányzik a betétbiztosítónak és az őt finanszírozó bankszektornak (az mintegy 75 milliárdjába került a szektornak, de végül megtérült), egy ilyen eseménynek szerencsére egyáltalán nem áll fenn a veszélye.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés