FONTOS Csúnya, ami a magyar gazdaságban történik
 
Előfizetői tartalom

Sok volt a kockázat, de valamit nagyon sokan benéztek az OTP-nél

Több mint 60 százalékot száguldott az OTP árfolyama a tavalyi mélypontról, idén már 28 százalék a plusz, tavaly március óta nem látott szintre, újra 13 ezer forintig emelkedett ma az árfolyam. Ezen az úton sok volt a szembe szél, de a kockázatok egy része utólag visszanézve kisebb lett, mint amire sokan számítottak, közben a bankcsoport már jóval többről szól, mint Magyarország.

Nyomás alól szabadul az OTP

Több fontos kockázat tartotta nyomás alatt az elmúlt hónapokban az OTP árfolyamát, ezek közül a fontosabbak a következők:

  • elromlik a magyar makro: a piaci szereplők egy része arra számított, hogy mély recesszióba süllyed a magyar gazdaság, és bár a lejtmenet a tavalyi harmadik negyedév óta tart, vagyis már kilenc hónapnyi mínuszos időszak van mögöttünk, az elemzők a második félévre már optimistábbak, az év egészében a tavalyi 4,6 százalékos növekedés után 0-0,5 százalék között bővülhet idén a GDP.
  • tovább növekednek a magyarországi adóterhek: az előző ponttól nem teljesen függetlenül a központi költségvetésnek tetemes lyukakat kell betömnie, és a múltban sokszor a vállalatok adóterheinek növelése volt ehhez az eszköz, sokan arra számítottak, hogy a kormány teker még egyet a bankszektor terhein is, ezzel szemben bizonyos feltételek teljesülése esetén jövőre már lefeleződhet az extraprofitadó (az más kérdés, hogy az OTP már most sem fizet nagy összeget).
  • magasak lesznek az ukrán-orosz veszteségek: sokan arra számítottak, hogy az ukrajnai háború miatt komoly veszteség éri az OTP-t az ukrán és az orosz operációban, ezzel szemben mindkét leánybank nyereségesen működik, ha pedig le kellene írni a két leánybankot, akkor a konszolidált CET1 ráta igazán kezelhető mértékben, az ukrán leírásnál 5, az orosznál 69 bázisponttal csökkenne.

Eközben viszont a befektetők egy része figyelmen kívül hagyta, hogy az OTP már régen több, mint Magyarország,

az akvizíciók után alaposan megerősített leánybankoknál nagyot javult a költséghatékonyság, mostanra magas két számjegyű ROE-t tud szinte az összes külföldi bank, a csoportszintű eredménynek most már jóval több, mint a felét a leánybankok szállítják, és az üzbég Ipoteka profitszámai még meg sem jelentek az OTP kimutatásaiban.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés