Előfizetői tartalom

Átlépték a bűvös határt a magyar lakosság hitelei, szivárog a pénz a bankoktól

Portfolio
Történetében először 10 ezer milliárd forint emelkedett a magyar lakosság banki hiteltartozása, nem mintha dübörögne a hitelezés: lakáshitelből 45%-kal, babaváróból 33%-kal kevesebbet vettünk fel júliusban, mint egy évvel korábban. A vállalati hitelezés is lelassult, a betétekből pedig már jó ideje vonják ki a pénzt a megtakarítók. Az MNB csütörtökön közzétett havi adataiból szemezgettünk, szeptember 20-ai Future of Finance 2023 konferenciánkon pedig banki felsővezetőkkel beszéljük meg a hitelezés jövőjét, érdemes eljönni.

Közeleg a Future of Finance 2023 konferencia többek között a hitelezés jövőjéről, érdemes regisztrálni!

A friss hitelpiaci statisztikák alapján júliusban 50 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötött 4497 magyar háztartás. Az összeg 45%-os, a darabszám 41%-os visszaesést jelent egy év alatt. A többi hiteltípus jobban teljesített, személyi kölcsönből például összegben 5%-kal, darabszámban 14%-kal több fogyott, mint egy évvel korábban. A babaváró hitelek piaca viszont nagyjából harmadával visszaesett.

Látszólag enyhült a nyomás a lakossági hitelpiacon, legalábbis csak júliust tekintve kisebb a visszaesés éves összevetésben, mint az év eddig eltelt részében összesen, a személyi kölcsönöknél pedig egyenesen növekedés látható. Ugyanakkor a tavalyi év második felében már visszaesőben volt a hitelezés, vagyis egyre inkább egy alacsonyabb tavalyi bázissal vetjük össze a friss számokat.

Háztartási hitelek új kihelyezésének változása az előző év azonos időszakához képest
  Lakáshitel Személyi kölcsön Babaváró hitel Egyéb Összesen
2023 eddig (kumulált) -64,6% -7,0% -54,4% -7,8% -45,7%
2023. július -45,2% 5,0% -32,5% 0,6% -26,0%
Forrás: MNB, Portfolio          

Korai lenne azt mondani, hogy a hitelkamatok csökkenése pezsgést hozott volna a lakossági hitelpiacra. A piaci kamatozású lakáshitelek esetében például áprilisban jártak csúcson a szerződéses átlagkamatok (8,84%), ettől csak kis mértékben marad el a júliusi adat (8,61%).

Miről szól még ez a cikk?

  • Kétfelé szakadt a lakossági hitelezés
  • Csökkennek-e végre már a hitelkamatok?
  • Megállíthatatlanul folyik ki a pénz a betétekből
  • Túl a 10 ezer milliárdon
  • Mi folyik a vállalati hiteleknél?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés