Előfizetői tartalom

Soha nem látott nyereséget villantottak a magyar bankok - honnan dől a pénz?

Extraprofitadó ide, kamatstop oda, hitelpiaci lassulás amoda, példátlan összegű nyereséget ért el idén az első félévben a magyar bankszektor. A 676 milliárd forintos belföldi nyereség azt jelenti, hogy hosszú idő után először ismét 20% fölé emelkedett a szektor tőkearányos eredménye. A titok két tételben rejlik: 1. a jegybanktól kapott kamatok emelkedése kétharmad részben, 2. az értékvesztések visszaesése egyharmad részben magyarázza a nagy eredményjavulást. Üröm az örömben, hogy mindkét profitmotor kifulladni látszik, izgalmas tehát a bankszektor jövője, mellyel részletesen is foglalkozunk a Portfolio közelgő Future of Finance 2023 konferenciáján, érdemes regisztrálni!

A pénzügyi szektor szereplőinek nagy találkozóját rendezzük meg szeptember 20-án, nem érdemes lemaradni!

Hétfőn reggel közzétette az MNB a magyar bankszektor eredményszámait, amelyek közül mi ezúttal is a nem konszolidált (külföldi OTP-leánybankok nélküli) számokat mutatjuk be, mert ezek valósághűbben tükrözik a szektor belföldi teljesítményét. Egészen lehengerlőek az ágazat számai: az első negyedévi 229 után 448 milliárd forintos nyereséget ért el a második negyedévben a szektor, így az év első felét rekordszintű, 676 milliárd forintos adózás utáni nyereséggel zárta. Kapott osztalékok nélkül 417 milliárd forint ez a szám.

Tőkearányosan rég volt már ilyen magas a szektor megtérülése: évesítve 20,7%-os ROE-t kapunk, ami a 2008-as pénzügyi válság előtt volt jellemző szint, jóval alacsonyabb tőke mellett. Jelenleg a szektor tőkemegfelelése 21,7%, aminek a felét se érte el az előző pénzügyi válság előtt a szektor.

Úgy sikerült ezt a magas megtérülést most elérni, hogy az állami terhek szempontjából kifejezetten kedvezőtlen volt az első félév:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés