Előfizetői tartalom

Megérkezett Nagy Mártonék bejelentése a lakáshitelekről, felköthetik a gatyát a bankok

A Portfolio múlt heti értesülésének megfelelően kamatplafont vezet be a kormány egyes új hitelekre. Igaz, csak „önkéntes alapon”: a jövő héttől a lakáshiteleket legfeljebb 8,5%-os THM-mel, a vállalkozói forgóeszköz-hiteleket pedig legfeljebb 12%-os kamattal kínálják azok a bankok, amelyek (például egy adóemeléstől való félelmükben) meg akarnak felelni a kormány elvárásának. A Gazdasági Versenyhivatal üdvözölte, a Magyar Bankszövetség támogatja az elképzelést, mi pedig megnéztük, mennyire kell megerőltetniük magukat a hitelintézeteknek a lakáshitelek területén. Mindössze három banknál találtunk olyan hitelt, amely már most „csont nélkül” megfelel a 8,5%-os elvárásnak.

A lakáshitelek esetében a piaci kamatozású konstrukciók átlagos szerződéses teljes hiteldíj mutatója (THM) augusztusban 8,93% volt az MNB éppen ma közzétett adatai szerint. Az áprilisi csúcshoz képest ez még mindig csak 28 bázispontos csökkenést jelent, és ott tartunk a lakáshitelek teljes díjában, ahol tavaly év végén. A 8,5%-os THM-plafon betartásához tehát az átlagos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés