Előfizetői tartalom

Megérkezett Nagy Mártonék bejelentése a lakáshitelekről, felköthetik a gatyát a bankok

Palkó István
A Portfolio múlt heti értesülésének megfelelően kamatplafont vezet be a kormány egyes új hitelekre. Igaz, csak „önkéntes alapon”: a jövő héttől a lakáshiteleket legfeljebb 8,5%-os THM-mel, a vállalkozói forgóeszköz-hiteleket pedig legfeljebb 12%-os kamattal kínálják azok a bankok, amelyek (például egy adóemeléstől való félelmükben) meg akarnak felelni a kormány elvárásának. A Gazdasági Versenyhivatal üdvözölte, a Magyar Bankszövetség támogatja az elképzelést, mi pedig megnéztük, mennyire kell megerőltetniük magukat a hitelintézeteknek a lakáshitelek területén. Mindössze három banknál találtunk olyan hitelt, amely már most „csont nélkül” megfelel a 8,5%-os elvárásnak.

A lakáshitelek esetében a piaci kamatozású konstrukciók átlagos szerződéses teljes hiteldíj mutatója (THM) augusztusban 8,93% volt az MNB éppen ma közzétett adatai szerint. Az áprilisi csúcshoz képest ez még mindig csak 28 bázispontos csökkenést jelent, és ott tartunk a lakáshitelek teljes díjában, ahol tavaly év végén. A 8,5%-os THM-plafon betartásához tehát az átlagos...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái