Előfizetői tartalom

Soha nem látott ábrák a lakáshitelekről: támadnak a fiatalok?

Vadiúj statisztikákat közölt az MNB a jelzáloghitelekről és azok hitelfedezeti mutatójáról. Nemcsak az derült ki, hogy egyre fiatalabbak a hitelfelvevők, hanem az is, hogy csökken az átlagos önerő, és a lakáshitelek 60%-át legalább 20 évre veszik fel az emberek.

Az MNB adósságfékszabályai szerint a lakásfedezet forgalmi értékének legfeljebb a 80%-át lehet felvenni jelzáloghitelként. A jegybank friss statisztikái azt mutatják, hogy egyre nagyobb arányban adósodnak el a jelzáloghitel-felvevők e jogszabályi korlát közelében, hiszen tavaly ősszel még 14% körül volt a 70% feletti hitelfedezetű (LTV) ügyletek aránya, idén júniusban viszont már 19,5%. Ezzel párhuzamosan 30% alá csökkent a legkevésbé kockázatos, legfeljebb 30%-os LTV-vel bíró hitelfelvételek aránya. Mivel a kamattámogatott otthonfelújítási hitel év eleje óta már nem elérhető, ezért az elmúlt hónapokban bekövetkezett romlásra ez a történés már nem indok, inkább a lakásárak csökkenésével és a csökkenő átlagos önerővel magyarázhatjuk a jelenséget.

Hitelcél alapján a használt lakást vásárlók azok, akik a legmagasabb LTV-mutatóval adósodnak el, a nyár elején viszont az új lakást vásárlók húzták felfelé a leginkább a statisztikát. Nagy átlagban az év első felében 50 és 55 százalék között ingadozott az átlagos LTV, vagyis a vételár csaknem felét nem hitelből, hanem egyéb forrásból teremtették elő a hitelfelvevők.  

A vállalt futamidővel egyértelműen pozitívan korrelál az LTV, tehát minél hosszabb időre vesszük fel a hitelt, annál jobban megterheljük az ingatlant. A két mutató között a hitelösszeg teremti meg a kapcsolatot, hiszen minél nagyobb összeget vesznek fel az adósok, annál inkább megterheli a törlesztőrészlet a jövedelmüket, ez ellen pedig hosszabb futamidő vállalásával tudnak többé-kevésbé védekezni. A 10-15 éves futamidejű lakáshitelek átlagos LTV-je 44% volt, a legalább 25 éveseké viszont 55% felett tartózkodott.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés