Csák János
Bank

Bejelentette a kormány a CSOK Pluszt, gyerekenként 10 milliót engedhetnek el

Palkó István
Kormányinfón jelentette be Csák János miniszter, hogy CSOK Plusz néven új kamattámogatott hitelt vezet be a kormány az új gyermeket előre vállaló házaspárok számára 2024. január 1-jétől. A hitelösszeg a teljes (meglévő + vállalt) gyermekszámtól függően legfeljebb 15, 30 vagy 50 millió forint lehet, a kamat egységesen fix 3%. A CSOK Plusz tehát bankoknál elérhető hitelkonstrukció lesz, ugyanakkor az eddigi CSOK-hitelhez képest nagy újdonság, hogy a második megszülető gyermektől kezdődően gyermekenként 10 millió forint tartozást enged el a kormány e hiteltartozásból.

Első értékelésünk

 Eldőlt tehát, hogy a CSOK Plusz nem egy visszatérítendő támogatás forma lesz, mint az eddig ismert CSOK, hanem a babaváró hitelhez hasonlóan egy hitel lábat és a második (feltehetően újonnan születő) gyermektől egy hitelelengedés lábat tartalmazó hibrid forma. A 15, 30 és 50 milliós hitelösszeg mindegyike magasabb a ma 12 millió forintnál járó átlagos lakáshitel-összegnél, így érdemi stimulust jelenthet a program a hitelpiac és rajta keresztül a lakáspiac bizonyos szegmensei számára. Jelentős szigorítást mutat azonban a CSOK-hoz képest, hogy 1. meglévő gyermekek után nem jár (de a hitelösszegnél figyelembe vehető a számuk), 2. egyedülállók és élettársak nem élhetnek vele, valamint az is, hogy 3. banki hitelbírálat, tehát hitelezhető jövedelem szükséges hozzá. Ez utóbbi kettő ugyanakkor a 10-15 millió forintos felső összeghatárú CSOK-hitel esetében már eddig is így volt. Mindent összevetve a CSOK-nál jóval kevesebben fogják tudni igénybe venni, de akik átjutnak a szűrőn, és sikerrel vállalnak új gyermekeket, ők minden eddiginél nagyobb kedvezményeket élvezhetnek. Részletesebb elemzéssel csütörtökön reggel jelentkezünk!

Egyedülállók, élettársak, nem igényelhetik

Elsősorban édesanyák vehetik fel a CSOK Pluszt, házasnak kell hozzá lenni, egyedülállók nem igényelhetik jövőbeni gyermek vállalására - hangsúlyozta Csák János. Előre vállalt örökbefogadott gyermekek után ugyanúgy igényelhető lesz, mint vér szerinti gyermekekre. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem vár a kormány árfelhajtó hatást az intézkedéstől az ingatlanpiacon.

November közepéig lesznek meg a részletszabályok

A részletszabályok november közepéig lesznek készen. Akinek van CSOK-ja, annak le kell zárnia a meglévő ügyletét, és élhet a lehetőséggel, ugyanígy a falusi CSOK mellé is igénybe vehető lesz a CSOK Plusz. Felső költségvetési keretösszege nincs a programnak - mondta újságírói kérdésekre válaszolva Csák János. A CSOK Plusz előre vállalt gyermekekre lesz igénybe vehető, a meglévő gyermekek számának figyelembe vételével kell érteni az egy gyermekre érvényes 15, a két gyermekre érvényes 30 és a három gyermekre érvényes 50 milliós felső hitelösszeg-határt - mondta Csák János.

Itt a CSOK Plusz!

233 ezer család vette igénybe 2015 óta a CSOK-ot 754 milliárd forint értékben. A kormány ma áttekintette a családtámogatási rendszert, hogy a mai piaci viszonyokhoz igazítsa. Felmentek a kamatok, ezért megcsappant a városi CSOK-ra irányuló kereslet, ám továbbra is az a kormány célja, hogy a kívánt gyerekek megszülessenek. Az 5000 fő feletti településeken CSOK Plusz néven új, 3%-os kamatozású kamattámogatott hitelkonstrukciót vezet be a kormány. Gyermekszámtól függően, 15, 30 és 50 millió forint lehet a hitelösszeg, az első lakás vásárlásakor elég 10% önerő, más esetben 20%. A futamidő 10-25 évig terjedhet - jelentette be Csák János miniszter. Alapvetően a 41 év alatti, de két éves átmeneti időszakban az igazoltan legalább 12 hetes áldott állapotban lévő idősebb nők esetében is igénybe vehető lesz a kamattámogatott hitel. Telekvásárlásra nem lesz felvehető, mert az a cél, hogy fedél legyen a családok feje fölött.

Első ingatlanvásárlás esetén 80 millió forint az ingatlan értékhatár, lakásbővítés vagy újabb ingatlan vásárlása esetén 150 millió forint értékhatárú ingatlanra lehet felvenni. (Az 5000 fő alatti településeken nincs ilyen értékhatár.) További kedvezmény, hogy az első évben nem kell tőkét, csak kamatot kell törleszteni, és ha megszületik a gyermek, akkor a hitelfelvevők egyéves hitelmoratóriumot kérhetnek. A második gyermek és minden további gyermek megszületése esetén a tőkéből 10 millió forintot elengednek - jelentette be Csák János. A falusi CSOK vissza nem térítendő összegét egységesítették: egy gyermek után 1, kettő után 4, három után 15 millió forint vehető igénybe.

Felhívta a figyelmet arra is Csák János, hogy ingyenes típusterveket tett elérhetővé a kormány az új házakra vonatkozóan, segítve az új otthonba költözőket.

Rendkívüli bejelentést tesz a kormány perceken belül

2015 óta él a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), 2016 óta a ma is érvényes, alábbi táblázatban szereplő támogatási összegekkel, 2019 közepe óta pedig a külön szabályokkal rendelkező falusi CSOK-kal. Gulyás Gergely miniszter június 22-én jelentette be, hogy az év végén el fogják törölni a CSOK-ot a városokban, mert a támogatást leginkább falvakban (pontosabban a preferált kistelepüléseken) veszik igénybe, a városokban pedig a lakáspiacon végbement változások miatt már kevésbé fejti ki a hatását. Akkor ígéretet tett arra, hogy a kormány új támogatási formát dolgoz ki a nagyobb településeken élők számára.

2016 eleje és 2023 közepe között a vissza nem térítendő CSOK-ot összesen 732 milliárd forint összegben vették igénybe Magyarországon, ennek 28%-át a falusi CSOK formájában. 2021-ben volt a legnépszerűbb a támogatás, akkor 127 milliárd forint összegben vették igénybe. Tavaly a lakáspiaci tranzakciókkal és a lakáshitelpiaccal együtt lejtőre került a támogatás igénybe vétele, így idén az első félévben már csak 29 milliárd forintot fizetett ki a kormány.

A CSOK és a falusi CSOK 2023-as szabályairól alábbi cikkeinkben írtunk. A falusi CSOK és a babaváró hitel 2024. január 1-je utáni feltételei már megjelentek jogszabályi formában júliusban, ezekről is alábbi cikkeinkben számoltunk be.

Címlapkép: Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és a Nemzeti Pedagógus Kar közötti együttműködési megállapodás aláírásán a minisztérium könyvtártermében 2023. augusztus 17-én.

Váratlan bejelentésre készül a kormány ma este

Ma este 18.30-kor Kormányinfót tartanak, jó eséllyel a nagyobb településeken 2024. január 1-jétől elérhető CSOK Plusz lesz a sajtótájékoztató témája. Az eseményről élőben tudósítunk.

Tovább a cikkhez

Nagy döntésre készül a kormány: 10 dolog, amit már tudunk az új CSOK Pluszról

Úgy néz ki, a meglévő gyermekek után nem lesz igénybe vehető a 2024-től elérhető CSOK Plusz, ezzel pedig az igénylők kétharmada, köztük az egyedülállók és az élettársak is eleshetnek a támogatás lehetőségétől. Az első lakást vásárló családalapítók és a gyermeket előre vállaló házaspárok számára viszont bőkezűbbé válhat a rendszer: utóbbiak például újabb tartozáscsökkentő támogatást kaphatnak. A CSOK Pluszról szóló ismereteink a Nagy Márton miniszterrel készült interjúnkban elhangzottakkal gazdagodtak nemrég, lássuk tehát, mit tudunk eddig!

Tovább a cikkhez
m1 autópálya m7 lehajtó
atomreaktor atomenergia franciaország getty stock
hal döglött hal
m142 Himars-raketa-sorozatveto-raketacsapas
Fortepan/Tildy Istvánné
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
GettyImages-1820315453 (1)