Előfizetői tartalom

Szemünk láttára olvadt el a magyarok hitelképessége, de most valami megváltozott

Az elmúlt két évben egyre kisebb összegre voltak jogosultak a friss lakossági hitelfelvevők, a keresetük ugyanis nem tudott lépést tartani az emelkedő kamatok miatt elszálló törlesztőrészletekkel. A fokozatos kamatcsökkenéseknek és a bankok által önkéntesen vállalt THM-plafonnak köszönhetően úgy tűnik, megérkezett a fordulat: másfél éve nem látott szintre emelkedett a lakossági hitelfelvevők (nominális) hitelezhetősége. Az átlagos és medián keresettel rendelkezőknél vizsgáljuk meg az alábbiakban a maximálisan felvehető összeg alakulását.

Sokféleképpen rontotta az infláció a magyarok hitelfelvételi képességét és hitelezhetőségét: 1. csökkentette a jövedelmek hiteltörlesztésre megmaradó részét, 2. belerágott a hitelfelvételhez szükséges önerőbe, 3. óvatosabbá és szigorúbbá tette a bankokat a hitelfeltételek meghatározásában, 4. a kamatemeléseken keresztül növelte a törlesztőrészleteket, ami változatlan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés