Előfizetői tartalom

Nagyot alakított az Erste, örülhetnek a részvényesek

Minden idők második legnagyobb nyereségét érte el az osztrák Erste Group a harmadik negyedévben, köszönhetően a megemelkedett kamatkörnyezetnek és az ennek ellenére továbbra is kiváló hitelportfólió-minőségnek. Az üzleti állományok növekedése lelassult, de így is elérheti az idei és a jövő évre kitűzött 15%-os tőkearányos megtérülést a társaság. Részvényenként 2,70 euró osztalék kifizetését javasolja a menedzsment az idei pénzügyi évre, ami 8,3%-os osztalékhozamot jelenthet.

820 millió eurós adózott eredményt ért el a harmadik negyedévben az Erste Group, ami 61%-kal magasabb az egy évvel korábbinál, és a második legmagasabb eddigi profitot jelenti a bankcsoport történetében. A legmagasabbat éppen az előző negyedévben érte el 896 millió euróval a társaság. Az első három negyedévben így összesen 2,3 milliárd euró nyereséget mutatott fel a bankcsoport, ebből Magyarország 211 millió eurót hozott 118,9 millió eurós banki különadó mellett.

A nettó kamatbevételek 20%-kal, a nettó díj- és jutalékbevételek 8%-kal múlták felül az egy évvel korábbit. Idén a legnagyobb kamatbevétel-emelkedést az osztrák piacnak, a táguló kamatmarzsoknak és a hitelállomány folytatódó bővülésének tulajdonítja közleménye szerint a bankcsoport. A díj- és jutalékbevételek emelkedését támogatta, hogy szinte minden elsődleges piacon növekedés volt tapasztalható az üzleti aktivitásban, különösen a pénzforgalmi szolgáltatásoknál, de a vagyonkezelés területén is.

A működési költségek a harmadik negyedévben 10%-kal múlták felül az egy évvel korábbit, a kockázati költségek viszont elmaradtak a tavaly ilyenkor látottól, bár idén most volt a legmagasabb. A költség/bevétel ráta az év eddigi részében 53,9%-ról 46,8%-ra javult, a növekvő működési eredménynek köszönhetően. A megemelkedett kamatkörnyezet ellenére a bruttó ügyfélhitelekhez viszonyított NPL-ráta stabilan 2,0%-on állt szeptember végén, az NPL-fedezettségi mutató (biztosítékok nélkül) 96,7%-ra emelkedett.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés