stoptáblák
Bank

Esik a BUBOR, hamarosan véget ér a kamatstop?

Palkó István
Az infláció csökkenésének és az MNB monetáris lazításának köszönhetően utoljára 2022 júliusában látott szintre csökkent mára a budapesti bankközi kamatláb, a BUBOR. A jelenlegi 10,82 – 11,43 százalékos értékek az alapkamathoz hasonlóan már közel vannak ahhoz a szinthez, amelynél a kormány elkezdheti a meglévő jelzáloghitelekre és kkv-hitelekre vonatkozó kamatstop felülvizsgálatát. Még bizonytalan, mikor teszik ezt meg.

Háromféle kamatkorlátozás

„Novemberben születik döntés a kamatstopról” – közölte a kormány szűkszavúan október 26-án a Facebook-oldalán, de nem tették egyértelművé, mit értenek kamatstop alatt, ugyanis háromféle kamatkorlátozás is érvényben van a bankoknál, amelyeket az egyszerűsített kommunikációban könnyű egymással összekeverni:

  • a meglévő változó kamatozású és legfeljebb 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelekre, valamint a változó kamatozású kkv-hitelekre vonatkozó kötelező kamatstop 2022 óta, amely az alábbi táblázatnak megfelelően maximálja az érintett hitelek esetében figyelembe vehető referenciakamatot (az emiatt előálló kamatbevétel-kiesést a bankoknak kell elszenvedniük),
  • az újonnan felvehető jelzáloghitelekre vonatkozó 8,5%-os THM-plafon és a kkv-hitelekre vonatkozó 12%-os kamatplafon idén október óta, amelyet a bankok önkéntesen vállaltak, és amelyet folyamatosan felülvizsgálnak a felek (így a kkv-hitelek kamatstopja november 2-án 11,5%-ra csökken majd),
  • a bankbetétekre vonatkozó, 2022 óta élő kötelező kamatplafon, amely az intézmények (például befektetési alapok) és a magánszemélyek 20 millió forint feletti betéti kamatát a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának megfelelő szinten maximálja, és negyedévről negyedévre meghosszabbítja a hatályát a kormány.
kamatstop1

Kamatstop alatt e három közül általában az elsőt értjük a közbeszédben. A kormány Facebook-oldalán csütörtökön megjelent közléssel kapcsolatos bizonytalanságot az okozza, hogy nem tudjuk biztosan, erre gondoltak-e, és hogy Nagy Márton tárcája, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szintén csütörtökön ettől eltérő tartalmú közleményében azt közölte, hogy

a vállalkozásokat érintő kamatstop kivezetésére és a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére akkor nyílik lehetőség, amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken.

A jegybanki alapkamat az elemzői várakozások alapján valamikor 2024 első negyedévében csökkenhet az egy számjegyű tartományba, a kétféle közlés tehát nincs összhangban egymással.

Esik a BUBOR

A BUBOR mindenesetre közelít már ahhoz a szinthez, ahol a kkv-hitelek kamatstopját bevezették. A háromhavi BUBOR ma 11,45, a hathavi 11,19, a tizenkét havi 10,82 százalékon áll, ehhez képest a kkv-hitelek referenciakamatát 7,77 háromhavi, 8,26 százalék hathavi és 8,68 százalék tizenkét havi BUBOR-hoz kötötték tavaly novemberben.  Elemzői várakozások szerint az idei év utolsó két hónapjában még másfél százalékot vághat az MNB, és ha ez így lesz,

hónapokon belül közel kerülhet a BUBOR a kkv-hitelek kamatstopjánál meghatározott szinthez.

Bonyolultabb a lakossági kamatstop sorsa, az ennél meghatározott BUBOR-értékek ugyanis jóval messzebb vannak. A változó kamatozású jelzáloghitelek kamatstopját 2,0-2,4 százalékos referenciaértéknél húzta meg a jogalkotó, aminek elérésére a következő egy-két évben nincs nagy esély. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Portfoliónak adott interjújában óvatosan fogalmazott erről. Szavaiból kiderül, hogy a lakossági kamatstopot két lépcsőben vezetné ki a kormány, és az erről szóló döntés során figyelembe vennék a fogyasztás alakulását is.

A kis- és középvállalati körben a jövő év elején lehet számítani a kamatstop kivezetésére. A lakosság esetében itt is a fogyasztás helyreállása alapján fogunk dönteni. Legalább két lépésben tudjuk megszüntetni a lakossági kamatstopot, az első lépés indokoltságát akkor fogjuk vizsgálni, amikor a kkv-k esetében lépünk, tehát várhatóan januárban. De ha a háztartási fogyasztás gyenge, akkor már az első lépés is későbbre tolódhat. A részletszabályok még nincsenek meg, mérlegelni kell, hogyan lehet majd kellően árnyalt, de még érthető kivezetési rendszert megalkotni.

Címlapkép forrása: Getty Images

karácsony gergely property market reloaded konferencia
bull bear tőzsde
bét
boksz kiütve
Budapesti Értéktőzsde
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio
orszaghaz-parlament-epulete-budapest
budapest magyarország magyar gazdaság
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
boksz kiütve