Portfolio signature

Eltűntek a hitelfelvevők, hosszú éveket csúsztunk vissza az időben

Palkó István
Hiába ért véget a nyári uborkaszezon, és kezdett el mozgolódni a CSOK átalakítása miatt a hazai lakáspiac, szeptemberben még kevesebb hitelt vett fel a magyar lakosság, mint augusztusban. Az MNB friss adatai szerint csökkentek a forinthitelkamatok, ennek ellenére a vállalati hitelpiac is pangott, miközben a betétekből való tőkekiáramlás mintha megállt volna.

Lakossági hitelezés: tetszhalott állapot

Közzétette a magyar bankszektor szeptemberi hitel- és betéti adatait az MNB. A lakossági hitelkihelyezés továbbra is mélyponton van: lakáshitelre 51 milliárd, személyi kölcsönre 47 milliárd, babaváró hitelre 25 milliárd forintnyi szerződést kötöttek a háztartások egy hónap alatt.

Szeptemberben 37%-kal, az év eddigi részében 61%-kal kevesebb lakáshitelt vettünk fel, mint egy évvel korábban. A személyi kölcsönök kihelyezése szeptemberben 20%-kal meghaladta ugyan az egy évvel korábbit, az év egészében még így is 2%-os csökkenést mutat. A babaváró hiteleknél a szeptemberi visszaesés 22%-os, az év eddigi részében 48%-os volt.

Háztartási hitelek új kihelyezésének változása az előző év azonos időszakához képest
  Lakáshitel Személyi kölcsön Babaváró hitel Egyéb Összesen
2023 eddig (kumulált)

− 60,5%

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább.

Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja most akciósan egy évre 19 900 forint. Választhat havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések