Előfizetői tartalom

Meglepetést hozott a Raiffeisen − mi folyik Oroszországban?

Az egy évvel korábbihoz képest 19%-kal, 879 millió euróra csökkent a Raiffeisen Bank International nyeresége a harmadik negyedévben, de ez is lényegesen jobb az elemzők által várt 630 millió eurónál. Az eladásra vagy leválasztásra szánt orosz leánybank még mindig a profit 39%-át szállította az osztrák bankcsoportnak (a magyar a 12%-át), az ottani hitelállomány viszont már alig fele a háború előttinek. A tavalyi eredmények után eddig elhalasztott osztalékfizetést most bepótolja a bank: november 21-én 80 cent részvényenkénti osztalékról dönthet a rendkívüli közgyűlés.

Mit mutatnak a számok?

Az év eddig eltelt részét bemutató jelentésének kommentárjában az alábbiakat közölte a Raiffeisen:

  • Adózás utáni eredménye 1,186 milliárd euró volt az első három negyedévben Oroszország és Fehéroroszország nélkül, ami 29%-os éves növekedést jelent.
  • Az alapvető bevételek − szintén Oroszország és Fehéroroszország nélkül − 20%-kal 4,43 milliárd euróra emelkedtek, elsősorban a nettó kamatbevételek bővülésének köszönhetően.
  • A bank alapvető, CET1 tőkerátája magasan, 16,5%-on áll, Oroszország nélkül 14,4%-on.
  • Az előző évhez képest jóval alacsonyabb volt a bankcsoport kockázati költsége (470 millió euró csökkenés).
  • Csak idén 2,7 milliárd euróval csökkentek az oroszországi ügyfélhitelek, amit a devizaleértékelődés is támogatott.
  • A lengyelországi svájcifrank-alapú jelzáloghitelekre képzett céltartalékokat 1,338 milliárd euróval növelte a társaság idén eddig.

Ha negyedéves összevetésben nézzük a számokat, akkor megállapítható, hogy az oroszországi kihívások ellenére történetének negyedik legnagyobb háromhavi nyereségét produkálta a társaság, és az utóbbi negyedévek magas bázisát figyelembe véve egyáltalán nem tekinthető gyengének a bejelentett 879 millió eurós profit.

A bevételi tételek körében a nettó kamatbevételek 4%-kal múlták felül a negyedév során az egy évvel korábbit, köszönhetően a bővülő kamatmarzsnak, míg a nettó díj- és jutalékbevételek jócskán, 40%-kal elmaradtak az egy évvel korábbitól. Utóbbi visszaesés hátterében elsősorban az orosz piacon végbement devizaleértékelődés és ügyféltranzakció-visszaesés áll. Ez az elsődleges oka a teljes csoportszintű eredmény visszaesésének.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés