Előfizetői tartalom

MNB: még soha nem volt ekkora nyereségük a bankoknak, de szaporodnak a kockázatok körülöttük

Stabil és sokkellenálló a magyar bankszektor, viszont oda kell figyelnie azokra a kockázatokra, amelyek a megemelkedett kamatkörnyezetből, a betétállomány csökkenéséből, az ingatlanok átértékelődéséből, vagy éppen a gyermekvállaláshoz kötött hitelekből fakadnak – hívta fel a figyelmet friss Pénzügyi stabilitási jelentésének bemutatóján a Magyar Nemzeti Bank. Első ízben foglalkozott a jelentés azzal, hogy a babaváró hitelek esetében a hitelfelvevők hányad részénél nem teljesült eddig a gyermekvállalás, ami egyébként a CSOK Plusszal kapcsolatban is érdekes kérdés lesz.

Dancsik Bálint főosztályvezető a Pénzügyi stabilitási jelentés két fő üzeneteként az MNB online sajtótájékoztatóján elmondta:

  1. A hazai bankrendszer változatlanul stabil, sokkellenálló képessége erős, a jövedelmezősége kiugró mértékű. Mivel azonban a jövedelmezőség csökkenése várható, az MNB szerint indokolt, hogy konzervatív osztalékpolitikát folytassanak a bankok.
  2. A bankok működési környezetét ciklikus, még jórészt nem realizálódott kockázatok övezik, ezek közül kiemelkedik a kamatkockázat (leginkább a ma még kamatstopos ügyfeleknél), a projekthitelekhez kötődő kockázatok és a gyermekvállalás teljesítése esetén fennálló kockázatok a gyermekvállaláshoz kötött hitelek esetében.
mnb1

Ami a nemzetközi környezetet illeti, a tavaszi amerikai bankcsődök után az amerikai bankok részvényeinek értékeltsége nem állt vissza a korábbi szintre, az európai bankoké viszont igen, így a két kontinens bankjainak értékeltsége közötti olló szűkült. A makrogazdaságot a lassuló növekedés, a magas infláció és a magasabb környezet jellemzi, amik a bankoknál a hitelezés lassulásában és a nettó kamatjövedelmek emelkedésében csapódott le. A bővülő kamatjövedelmet viszont egyre több országban vonják el fiskális (bankadók) vagy jegybanki intézkedések (pl. a kötelező tartalékra fizetett kamat megszüntetésével) formájában. A lakáspiacon szinte minden országban csökkennek reálértelemben az árak, mintegy felében nominálisan is, de számos országban még mindig túlértékeltnek tekinthető a lakáspiac. Az EBA stressztesztjén a bankok jól teljesítettek.

mnb2

A magyar bankszektor 2023 első félévében 675 milliárd forint nem konszolidált nyereséget ért el, és közel 17% volt a tőkearányos megtérülése. Előbbi historikus maximumot jelent, utóbbi nem. 2022 első félévében még csak 199 milliárd forint volt a bankok nyeresége, az azóta bekövetkezett közel 500 milliárd forintos javulás jórészt az MNB-től kapott kamatjövedelem 627 milliárd forintos bővülésének és az értékvesztések 182 milliárd forintos csökkenésének volt köszönhető.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés