Előfizetői tartalom

Micsoda?! Most érdemes hitelből lakást venni, mert jön az áremelkedés?

Most érdemes lakást venni akár hitelből is, mert ha beindul a piac, többet fogunk bukni a lakásárak emelkedésén, mint a magas kamatokon – véli az egyik oldal. Nem, egyáltalán nincs így, meg kell várni az alacsonyabb hitelkamatokat, addig is állampapírban érdemes fialtatni a pénzt – állítja a másik. Számítással igyekszünk most eldönteni, melyik félnek van igaza, ha saját lakhatásra keresünk ingatlant.

Az alábbi feltételezésekből indultunk ki:

  • akár most, akár később történik meg a lakásvásárlás és a hitelfelvétel, a vásárló pusztán a pénzügyi racionalitás alapján képes dönteni az azonnali vagy az elhalasztott hitelfelvétel mellett, így például nem fenyegeti a megélhetését a hitelfelvétel, és mindenkor meg tud felelni az MNB adósságfék-szabályainak,
  • saját lakhatási célra veszi fel a hitelt, illetve szüleitől vagy meglévő másik ingatlanából költözik ki, így lakhatási költségei vagy a lakás kiadásából származó esetleges haszon nem befolyásolja a döntését,
  • a vásárló számára ugyanolyan értéket képviselő ingatlan fog egy év múlva is rendelkezésre állni, mint most,
  • egyéves időtávon vizsgáltuk meg, az azonnali vagy a halasztott hitelfelvétel a jobb döntés (2024 januárjában vagy 2025 januárjában), mégpedig úgy, hogy a későbbi kamatszintektől független lehessen a döntés, csak a következő egy évre vonatkozó tények és várakozások döntsenek.

Kétféle esetet néztünk meg:

  • az egyik vevő 20 millió forintos ingatlant tudna vásárolni 4 millió forint önerő és 16 millió forint lakáshitel felhasználásával (különösen a vidéki első lakásvásárlókra jellemző paraméterek, az árba a fizetendő illeték is beleértendő),
  • a másik vevő 60 millió forintos ingatlant tudna megvenni 24 millió forint önerő és 36 millió forint lakáshitel felhasználásával (inkább nagyobb városokban lakást vásárló nem első lakásvásárlókra jellemző paraméterek, az árba a fizetendő illeték is beleértendő).
Azonnali lakásvásárlás paraméterei
  1. példa 2. példa
Ingatlan vételár, 2024. január 20 000 000 Ft 60 000 000 Ft
Hitelfedezeti arány 80% 60%
Hitelösszeg 16 000 000 Ft 36 000 000 Ft
Önerő 4 000 000 Ft 24 000 000 Ft
Hitelkamat 7,0% 7,0%
Előtörlesztési díj 2,0% 2,0%
Forrás: Portfolio    

Mindkét hitelfelvevő arról szeretne dönteni, 2024 januárjában vagy 2025 januárjában vásároljon lakást annak tudatában, hogy jelenleg 7% körüli hitelkamatok már elérhetők, de egy év múlva ennél valószínűleg jóval alacsonyabbak lesznek. Össze kell hasonlítani egymással a két forgatókönyv költségeit:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés