Előfizetői tartalom

Bedurrantották az évet a bankok: a háború eleje óta nem láttunk ilyen lakáshiteleket

Teljesítették a bankok a kormánynak decemberben tett vállalásukat, ráadásul nem csak ímmel-ámmal: bőven az új, január 1-jével életbe lépett 7,3%-os önkéntes THM-plafon alatt húzták meg friss lakáshitel-ajánlataik hiteldíját. Egy új hitelfelvevőnek így egy 20 milliós, 20 éves lakáshitelre 7 millió forinttal kell kevesebbet visszafizetnie a mai kilátások szerint, mint a THM-plafon októberi bevezetése előtt, és 9 millióval kevesebbet, mint az egy évvel ezelőtti csúcson. Húzhat még váratlant egy-egy bank a következő hetekben, de a referenciahozamok alakulása egyelőre nem indokolja a törlesztőrészletek további jelentős mérséklését, most lehet érdemes hitelt felvenni. Hó eleje lévén ismét megnéztük, mit ajánlanak az egyes bankok az új lakáshitel-felvevőknek.

A január 1-je óta legfeljebb 3%-os kamattal elérhető CSOK Plusz hitelekről itt írtunk:

7,3%-ra csökkent az önkéntes THM-plafon

„Nagy Márton javaslatára, a Magyar Bankszövetség támogatása mellett a kereskedelmi bankok 2023. október 9-től önkéntes kamatplafont alkalmaznak annak érdekében, hogy erősödjön a verseny a hitelpiacon, valamint új erőre kapjon a lakossági és vállalati hitelezés. Ez az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12%-os kamatszintet, a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében pedig 8,5%-os THM szintet jelentett a kamatplafon életbe lépésekor. Decemberben a felek között arról született megállapodás, hogy

2024. január 1-től kezdődően az újonnan megkötött szerződések esetében az önkéntes kamatplafon mértéke az új lakossági lakáscélú hitelszerződések esetében 7,3%-ra, az új vállalati hitelek esetében pedig 9,9%-ra csökken.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés