Előfizetői tartalom

Beszédes számok: ennyivel olcsóbbak az osztrák, svájci és szlovák lakáshitelek, mint nálunk

Nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában különösen nehéz dolga volt annak, aki hitelfelvételre adta a fejét, hiszen a jegybanki kamatemelésekkel a hitelfelvételi költségek is jelentősen megnövekedtek. Bár a hitelpiaci helyzet év vége felé valamelyest enyhült, a kamatok is lejjebb szorultak (főleg itthon, a THM-plafon bevezetését követően), még most hatalmas különbségeket láthatunk Európán belül. Alábbi cikkünkben azt vizsgáltuk meg, hogy milyen feltételekkel lehet lakáshitelt felvenni a kontinens néhány országában, és hogy jobb helyzetben vannak-e, mint a magyarok.

Az inflációban egyértelműen a kelet-közép-európai régió országai állnak legrosszabbul, eközben az Európai Unió átlaga 3,1%, az eurózónáé 2,4% volt novemberben, de energiaválság kezdete óta továbbra is Magyarországon drágult az élet legnagyobb mértékben.

Hol mekkora az új lakáshitelek kamata?

2023 novemberében a vizsgált 7 európai országban átlagosan az alábbi kamatokkal kínáltak lakáshiteleket a bankok (az adatok a jegybanki statisztikákban érhetők el):

  • Szlovákiában változó kamatozással 4,69%, fix kamatozással pedig 4,23% volt a lakáshitel-ajánlatok átlagkamata,
  • a németek 5,62%, illetve 4,15%-on vehettek fel hitelt,
  • Ausztriában 4,66%, illetve 3,95% volt ez a két érték,
  • Svájcban már 2,99%-on, illetve 2,48%-on futó lakáshitelt is lehetett találni,
  • eközben a románoknál 7,66% és 6,64% volt a változó, illetve a fix kamatozású lakáshitelek átlagkamata,
  • Lengyelországban 8,13%, illetve 7,64%,
  • végül pedig Magyarországon a fix kamatozású lakáshitelek átlagkamata 7,49%.

Elemzésünkben 7 európai ország – Szlovákia, Németország, Ausztria, Svájc, Románia, Lengyelország és Magyarország – változó kamatozású, illetve egy éven túl fixált lakáscélú hiteleinek átlagkamatát vizsgáljuk meg. A pálya tekintetében ugyan volt hasonlóság az európai országok között, mégsem emelkedtek mindenhol 10% fölé a kamatok:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés