Előfizetői tartalom

Tényleg a magyarok szenvedték meg legjobban a válságot az egész EU-ban?

Az utóbbi hónapokban rendre Magyarország vezette az inflációs rangsort az EU-ban, és az energiaválság kezdetétől számíva is nálunk drágult a legnagyobb mértékben az élet: az elmúlt két év magyar inflációja az EU átlagát kétszeresen, az inflációs rangsorban utolsó tagállamok áremelkedési ütemét háromszorosan haladta meg. Az utóbbi időben az inflációs nyomás már az elviselhető szintre mérséklődött nagyrészt a recessziónak köszönhetően, és a kilátások is javultak valamelyest.

Hónapról-hónapra megírjuk, hogy Magyarországon a legmagasabb az infláció az EU-ban, már jó ideje csúcstartók vagyunk az áremelkedés mértékét tekintve. Így volt ez októberben is, amikor az éves magyar infláció 9,6% volt az Eurostat harmonizált mutatója szerint, az EU-átlag pedig 3,6% (a novemberi adatokat még nem minden tagállam, így Magyarország sem közölte, ezért a teljes EU-s mezőnyt csak az októberi adatok szerint tudjuk összehasonlítani). Ebben a hónapban viszont már nem voltak messze tőlünk a csehek, náluk 9,5% volt az éves drágulás mértéke. Egyértelműen látszik, hogy a kelet-közép-európai régióban a legmagasabb az infláció, a környező országokban mindenütt jócskán átlag feletti inflációt mértek.

Az egy évre visszatekintő drágulási ütemünk tehát már nem ugrik ki olyan látványosan, de emlékezhetünk arra is, amikor majdnem 10%-ponttal volt magasabb a magyar infláció, mint a második legmagasabb inflációt produkáló tagállamban. A magyar (nem harmonizált) infláció tetőzésekor 25,7%-on állt januárban, ilyen magas éves áremelkedést egyik országban sem mértek az EU-ban az elmúlt másfél-két éves inflációs periódus alatt.

Kit sújtott legjobban az energiaársokk?

Ezekből kiindulva azt gondolnánk, hogy messze Magyarországon volt a legnagyobb átárazódás az energiaválság kezdete óta, és hogy emiatt árszínvonalban nagy felzárkózást produkáltunk az EU-átlaghoz. Csakhogy ez nem feltétlenül következik a fentiekből: mielőtt a magyar infláció európai csúcsra ugrott volna, több országban is mértek 20% feletti éves áremelkedést. Lettországban már 2022 júliusában 20% fölé ugrott az éves index (ekkor a magyar éves index „csak” 13,7% volt), és egészen februárig ott is maradt. Litvániában 2022 szeptemberében tetőzött az infláció 24,1% felett, Észtországban augusztusban volt a tetőzés 24,8%-on.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés