Előfizetői tartalom

Megérkeztek a 10% önerővel felvehető lakáshitelek, a többség azért ennél jóval óvatosabb

Január 1-je óta a lakásfedezet forgalmi értékének akár a 90%-ára is felvehetnek jelzáloghitelt azok, akiknek még nem volt eddig lakástulajdonuk, és még nem töltötték be a 41. életévüket. Az MNB friss statisztikái azt mutatják, hogy a lakáshitelfelvevők többsége ennél sokkal óvatosabb: a legutóbbi adatok szerint átlagosan a lakásérték 53%-áig adósodtak el a friss lakáshitelesek, és csak egyötödük merészkedett 70% fölé. Az új jelzáloghitel-szerződések nagyjából 60%-át veszik fel 41 év alattiak, egy részüket érinti a változás.

Eddig egységesen legalább 20% önerőre volt szükség Magyarországon a hitelből történő ingatlanvásárláshoz, ez változott meg a 64/2023. (XII. 15.) MNB rendelet értelmében január 1-jétől, a 41 év alatti elsőlakás-vásárlók ugyanis immár akár 10% önerővel is lakáshoz juthatnak, pontosabban

a főszabály szerinti 80%-os maximális hitelfedezeti mutatóval (HFM) szemben rájuk 90%-os plafonérték vonatkozik.

Egy 20 milliós lakáshoz tehát 2 millióval kisebb megtakarítással és ennyivel nagyobb hitellel is hozzá lehet jutni, egy 80 milliósnál pedig 8 millió forint a változás. Az MNB friss, szeptemberi állapotot mutató adatai szerint az új jelzáloghitel-szerződések 56%-a esetében volt a főadós 39 év alatti (vagyis nagyjából 60% lehetett a 41 alattiak aránya), ezek egy részét (az első lakásukat vásárlókat) érinti a változás.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés