Előfizetői tartalom

Ezt is megértük: 14 éve nem történt ilyen a készpénzzel Magyarországon

Megtört a készpénz térhódítása tavaly Magyarországon. Az MNB hétfőn közzétett adatai szerint 8168 milliárdnyi forintkészpénz volt forgalomban 2023 végén, ami 1,9%-os éves csökkenést jelent. 2009 után először fordult elő, hogy a naptári év egészében csökkent a használatban lévő készpénz állománya. Három fő okot találtunk a háttérben, ebből kettő az idei évre már az átmeneti csökkenő trend megfordulását ígéri, a leghosszabb trend alapján viszont nem a készpénzé a jövő.

Nem a készpénz éve volt 2023 a magyar gazdaságban, legalább három okból: csökkent a fogyasztás és emelkedett a megtakarítási ráta, így pénzforgalmi célból kevesebb készpénzt tarthatott magánál a magyar lakosság, amely az összgazdasági készpénzállomány nagyjából 80%-át tartja magánál, visszaszorulóban van a készpénzfelvétel a kártyás vásárlások javára:...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés