Előfizetői tartalom

A kamatsapkák országa lettünk - Mi lesz most a lakáshitelek törlesztőrészletével?

Jelzáloghitel-kamatstop, kkv-hitel-kamatstop, betéti kamatstop, lakáshitel-THM-plafon, kkv-hitel-kamatplafon, kamatfelármentes vállalati hitelek - nem tévedés, mindegyik létezik Magyarországon, vagy a következő hónapokban létezni fog. Érthető, ha valaki eltévedt mára a kamatsapkák dzsungelében, ezért elmagyarázzuk, melyik micsoda, és megnézzük, mennyivel nőhetnek a törlesztőrészletek, ha az aktuális terveknek megfelelően június 30-án lejár a jelzáloghitelek kamatstopja, amely a felsoroltak közül a legtöbb ügyfelet érint. Nagyon alacsonyan, alig 2% feletti szinten húzták meg ezt anno, a piaci kamatvárakozások alapján várhatóan ennek a kivezetése lesz a legkeményebb dió a kormány és a bankszektor számára.

Kamatsapkák országa

Nézzük először is, melyik kamatsapka-intézkedés micsoda:

Jelzáloghitel-kamatstop: nevével ellentétben nem a teljes hitelkamatot, hanem a hitelkamat kiszámításánál figyelembe vett referenciakamat korlátozza a már felvett jelzáloghitelek esetében. Nem emelkedhet a referenciakamat a 2021. október 27-ei szint fölé, ami a háromhavi BUBOR esetében 2,02%; a hathavi esetében 2,17%, a tizenkéthavi esetében 2,40%. Az intézkedést még az előző kormányzati ciklusban vezették be, 2022. január 1-je óta van érvényben. Először csak a változó kamatozású (vagyis legfeljebb egyéves kamatperiódusú) lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelekre vonatkozott, majd 2022. november 1-jével a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelekre is kiterjesztették (ezeknél az ugyanazon napi ÁKK-hozam, illetve BIRS a mérvadó referenciakamat), azóta többször meghosszabbították, legutóbb 2024. június 30-áig.

Kkv-hitel-kamatstop: hasonlít a jelzáloghitel-kamatstophoz, ugyanúgy a már felvett hitelekre vonatkozik, azzal a különbséggel, hogy a hitelkamat kiszámításánál figyelembe vett referenciakamatnál a 2022. június 22-ei érték a mérvadó, ami magasabb a jelzáloghitelek esetében érvényesnél: a háromhavi BUBOR 7,77%, a hathavi 8,26%, a tizenkéthavi 8,68%-os szinten van maximálva. 2022. november 14-ével vezették be a kis- és középvállalkozások által már felvett változó kamatozású (legfeljebb egyéves kamatperiódusú) hitelekre. A kormány többször kinyilvánította, hogy 2024. április 1-jével ez a kamatstop megszűnik, hiszen a BUBOR közel került az említett szintekhez (a 12 havi már alá is került).

Erről szól még ez a cikk:

  • Mik ezek a kamatsapkák?
  • Elérjük-e valaha a kamatsapka referenciaszintjét?
  • Mennyivel nőhetnek a törlesztőrészletek?
  • Mekkora a probléma?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés