FONTOS Gigantikus naperőmű fejlesztésekbe kezdhetnek Magyarországon a kínaiak
Átütötte a 100 milliárdot a K&H Bank nyeresége, megverték a piacot a hitelezésben
Bank

Átütötte a 100 milliárdot a K&H Bank nyeresége, megverték a piacot a hitelezésben

108 milliárd forintos banki és 1,1 milliárd forintos biztosítási nyereséggel zárta 2023-at a K&H Csoport a piaci átlagot jelentősen meghaladó hitelbővülés és a nettó kamatbevételek csaknem 35 milliárdos növekedése mellett, pedig a társaság extraprofitadóterhelése is jelentősen emelkedett tavaly. A pénzügyi csoport éves eredményeket ismertető sajtótájékoztatóján jártunk.

A belga tulajdonos éves teljesítményéről itt írtunk:

Guy Libot vezérigazgató a társaság budapesti sajtótájékoztatóján ismertette:

 • Az egy évvel korábbi 67,6 milliárd forintról 108,0 milliárd forintra emelkedett a K&H Bank adózás utáni eredménye 2023-ban, ami majdnem 60%-os emelkedést jelent, a kormányzati intézkedése nélkül ez +24% lenne. A biztosító 1,1 milliárd forint nettó eredményt ért el, ami elmarad az egy évvel korább 3,1 milliárdtól a biztosítói extraprofitadó miatt.
 • A bank 33,4, a biztosító 5,5 milliárd forint extraprofitadót fizetett tavaly, a bankadó 9,5 milliárd forintjába, a kamatstop 11,1 milliárd forintjába került a banknak, míg az egy évvel korábban befizetett 3,6 milliárd forintos OBA-befizetés megtérülése javította az eredményt.  Az extraprofitadó tavaly évközbeni átalakítása (a bevételről mint adóalapról az eredményre) a 2022-es 26,2 milliárd forintról 33,4 milliárdra növelte a bank extraprofitaadó-terhét, a biztosítóé pedig csaknem duplázódott az egy évvel korábbi 2,9 milliárdról.  
 • A bank jó eredményét elsősorban a hitelek biztosították, amelyek állománya tavaly 10%-kal emelkedett. A bank vállalati hitelállománya 13%-kal, lakossági hitelállománya 4%-kal bővült, miután az év első felében a lakossági portfólió növekedése jelentősen elmaradt a vállalatitól.
 • A fenntarthatóság jegyében lakossági és mezőgazdasági céges ügyfelek számára CO2-kalkulátort vezettek be tavaly, a digitalizáció területén pedig az újgenerációs mobilapplikáció volt tavaly a bank legnagyobb újítása.

A jövőt illetően óvatos optimizmusának adott hangot Guy Libot. A lakossági oldalon a hitelezés ígéretes irányokat mutat, de ez még csak az év eleje. A Portfolio kérdésére a vezérigazgató elmondta: az üzleti aktivitásuk és a volumenek növelésével szeretnék limitálni idén a jegybanki kamatszint csökkenése miatt várható eredménycsökkenést.

Gombás Attila, a pénzügyi divízió vezetője elmondta:

 • A tavalyi éves 10%-os hitelállomány-növekedés jóval magasabb, mint a bankszektor 3%-os hitelállomány-bővülése. Szeptember és december között a piac egészéhez hasonlóan 2%-kal nőtt a bank hitelállománya, a vállalatok esetében valamivel nagyobb mértékben, mint a lakosságnál.
 • A nettó kamatbevételek 21%-kal, a díj- és jutalékbevételek 11%-kal nőttek, a működési költségek 14%-kal, különadók nélkül 11%-kal nőttek a banknál 2023-ban, a különadóterhelés 27%-kal nőtt.
 • A hitelezési értékvesztések körében nettó 4,4 milliárd forintot fel tudott szabadítani a bank.
 • Összesen 123 milliárd forint lakáscélú hitelt nyújtottak tavaly, a zöldhitelek az összes jelzáloghitel 7%-át adták, és 4,5 milliárd forintnyi folyósítást értek el a bevezetés óta.
 • A bank ügyfélszáma 5%-kal 962 ezerre nőtt tavaly, közülük 589 ezer rendszeres jövedelemátutaló, ami 7%-os növekedést jelent. Minden harmadik számlanyitó ügyfelük 6 és 26 év közötti volt, számuk tavaly 22%-kal nőtt.
 • A Széchenyi Kártya programban 230, a Baross Gábor hitelprogramban 125 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki, az Agrár Széchenyi Kártya esetében 3,8 milliárd forint kérelmet könyveltek el, agrárüzletáguk piaci részesedése 20%-ról 22%-ra nőtt.
 • Lakossági megtakarításaik összege 11%-kal nőtt, az alapokban kezelt vagyon 43%-kal 1349 milliárd forint bővült, az új értékesítések 16%-a felelős befektetési alapba ment, kezelt vagyonuk meghaladta az 500 milliárd forintot.
 • A bank költség/bevétel aránya 57%-ról 58%-ra nőtt, tőkearányos megtérülése 17,3%-ról 22,3%-ra emelkedett.

A Portfolio kérdésére válaszolva Gombás Attila elmondta: teljes egészében szeretnék kihasználni az extraprofitadó csökkentésére fennálló lehetőséget, az állampapír-állományuk növelését tavaly már ennek jegyében megkezdték.

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója közölte:

 • A biztosítói pótadó 2022 végi átalakítása a felelős azért, hogy 3,1 milliárd forintról 1,1 milliárd forintra csökkent a biztosító adózás utáni eredménye, a különadók nélkül 6 milliárd forint feletti nyereséget értek volna el.
 • A társaság piaci részesedése 7,1%-ról 7,2%-ra növekedett a nem-életbiztosítási, és 2,9%-ról 3,4%-ra az életbiztosítási üzletágban a harmadik negyedév végére.
 • Nem-életbiztosítási díjbevételeik 16%-kal, életbiztosítási díjbevételeik 17%-kal emelkedtek az év egészében.
 • A kárinfláció az egy évvel korábbi 24%-ról 20%-ra mérsékelődött tavaly a biztosítónál.

Németh Balázs, a K&H Bank innovációs vezetője ismertette:

 • Két legnagyobb innovációjuk az új mobilapplikáció gyors bevezetése volt tavaly a régi kivezetésével, másrészt a Kate, a csoport mesterséges intelligenciára épülő pénzügyi digitális asszisztensének az elindítása, amelyet az ügyfelek 10%-a már rendszeresen használ. 700 ezer digitálisan aktív és 600 ezer mobilapplikációt használó ügyfelük van már.
 • A személyihitel-felvételek 68%-át és a kötelezőbiztosítás-kötések 73%-át, a lakossági számlanyitások 55%-át digitálisan vették igénybe az ügyfelek.
 • Digitalizálták a SZÉP Kártyát is, így az kizárólag okostelefonnal vagy okosórával is használható.
 • Céljuk, hogy a banki és a biztosítási ügyfelek ugyanolyan kényelemmel tudják használni a szuperapplikációt, így például kis számú opcióból választva már kockázati életbiztosítás otthoni megkötésére is alkalmas a felület.

Címlapkép forrása: Portfolio

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Rég nem voltak ekkora bajban az ukrán erők – Itt van három frontszakasz, ahol beüthet a katasztrófa
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.