Előfizetői tartalom

Több mint százmilliárd forinthoz jut az OTP - Mihez kezdhet a pénzzel?

Közel két évtizednyi jelenlét után kivonul Romániából az OTP, az ottani operációt a legnagyobb román bank, a Banca Transilvania vette meg, az OTP pedig szabad szemmel is jól látható összeget kap a romániai cégeiért. Összegyűjtöttük a fontosabb kérdéseket és válaszokat a tranzakcióval kapcsolatban. Az OTP-vel kiemelten foglalkozunk a Portfolio Investment Day 2024 befektetési konferenciánkon, ahol a bank vezérigazgató-helyettese, Bencsik László beszél majd a bankcsoport helyzetéről, kilátásairól.




Mibe fektessünk 2024-ben? Az állampapír, a részvény, az arany, a kripto vagy az ingatlan lesz a nyerő? Szakértőink minden kérdésre választ adnak. Ha fontos önnek, hogy megtakarításai optimális befektetésekben gyarapodjanak, akkor ott a helye a konferenciánkon!

Meglepetés a bejelentés?

Nem egészen, ugyanis már évek óta arról szólnak a hírek, hogy az OTP kivonulhat Romániából, a magyar pénzintézet régóta el akarja adni a román bankját. Az események tavaly nyáron gyorsultak fel, akkor a hírek szerint az UniCredit, a Raiffeisen, az Erste, az Exim Bance Romaneasce és a Banca Transilvania érdeklődött a román OTP iránt. Csak idő kérdése volt, hogy az átvilágítás és az ajánlattételek után mikor jelentik be a végső győztest, amely végül a legnagyobb román bank, a Banca Transilvania lett.

Az OTP inkább csak vesz bankot, és nem ad el, nem?

Valóban, az OTP inkább vesz, mint elad, 2014 óta 14 pénzintézetet vásárolt fel a magyar bankcsoport, volt viszont egy, a szlovák, amit eladott. 2020-ban az OTP megvált a szlovákiai operációjától, a vevő a KBC volt. A szlovák bank különleges volt az OTP történetében, ugyanis 2002-es megvásárlásakor ez volt az első külföldi bank, amit a magyar bank akvirált. Nagyra nőni viszont - a román OTP-hez hasonlóan - a szlovák pénzintézet sem tudott, eladásakor 1,8 százalékos volt csupán a piaci részesedése.

Miért vonul ki az OTP Romániából?

Az ok egyszerű, nem tudott elég nagyra nőni ahhoz, hogy hatékonyan tudjon működni. Ehhez felvásárlásokra lett volna szükség, organikusan nagyon lassan növekedett az OTP Romániában.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés