Előfizetői tartalom

Rekordnyereséget ért el az Erste, szép osztalék jöhet

Az elemzői várakozásokat egy hajszállal felülmúló, 3,0 milliárd eurós nyereséggel zárta 2023-at az Erste Group, szemben a tőle "megszokott" 1,5-2 milliárd euróval. Éves összevetésben növekedést mutatott még a negyedik negyedév is, éven belül viszont már látszik a bevételcsökkenés, hiszen megkezdődött a kamatmarzs szűkülése. Részvényenként 2,7 euró osztalékot javasol kifejezetni idén a menedzsment, ami a jelenlegi árfolyammal számolva 7%-os osztalékhozamot jelent, emellett félmilliárd eurós részvény-visszavásárlást is terveznek. A magyar operáció 265 millió eurós nyereséget hozott, amivel az ötödik helyen végzett, a régiós piacoktól egyébként idén pozitív gazdasági fordulatot várnak Bécsben.

A negyedik negyedévben 688 millió eurós adózás utáni nyereséget ért el az Erste Group, ezzel az évet az elemzői várakozásoknál kis mértékben felülmúló eredménnyel zárta. A negyedik negyedéves eredmény 33%-kal, az egész éves 3,0 milliárd euró pedig 38%-kal múlta felül az egy évvel korábbit, minderre bőven magyarázatot ad a nettó kamatbevételek emelkedése. A fő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés