Olyan számokat közölt magáról a CIB Bank, mintha nem is Magyarországon működne
Bank

Olyan számokat közölt magáról a CIB Bank, mintha nem is Magyarországon működne

A CIB Bank történetének legsikeresebb éve volt 2023 a társaság vezetői szerint, a 63,9 milliárd forintos rekordnyereség mellett ugyanis a hitel- és betétállománya is messze a piaci átlag felett növekedett. Egy sor olyan növekedési számot közölt a bank, amellyel szembement a negatív piaci trendekkel, többek között a lakáshitel-kihelyezésük is nőtt, miközben a piac lefeleződött. Ma már a bank hitelportfóliója is jobb minőségű a piaci átlagnál, a részleteket minderről egy keddi sajtótájékoztatón ismertették.
Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója is beszélni fog a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztálni a rendezvényre!

Simák Pál elnök-vezérigazgató elmondta: jubileumi év az idei a 45 éves CIB Bank és a 25 éves CIB Lízing életében. Univerzális nagybankként piaci részesedésük alapján jellemzően az 5-7. helyet foglalják el a piacon, ugyanakkor 2023 a bank történetében a legsikeresebb év volt, ugyanis magas megtérülés mellett a nagybankok közül a legnagyobb állománynövekedést érték el.

A BANK BEVÉTELEI 25%-KAL EMELKEDTEK TAVALY, A KÖLTSÉGEK VISZONT CSAK 12%-KAL, ÍGY AZ ADÓZOTT EREDMÉNY 77%-KAL 63,9 MILLIÁRD FORINTRA NŐTT. EZ 21,5%-OS TŐKEARÁNYOS MEGTÉRÜLÉST JELENT,

más bankokhoz képest viszonylag kicsit volt az egyszeri tételek (pl. babaváró hitel fair value: +2-3 milliárd forint) hatása.

cib2

Az üzleti állományok messze a szektor átlaga felett teljesítettek:

a hitelállomány 9,0%-kal 1598 milliárd forintra, a betétállomány 12,3%-kal 2396 milliárd forintra nőtt,

miközben hitelportfóliójuk minősége az egyik legjobb a piacon: a nem teljesítő hitelek aránya 1,9%-ra csökkent, a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek aránya 0,6%-on stagnált.

Kérdésre válaszolva Simák Pál elmondta: organikus növekedésben gondolkodnak továbbra is (hiszen akvizíciós lehetőségeket nem nagyon látnak), persze úgy, hogy az organikus növekedés ne legyen kifeszített, és ne hozzanak kompromisszumot a hitelportfólió rovására.

A bank lakossági ügyfélszáma 4%-kal nőtt, a vállalati mérsékelten csökkent, de nem a stratégiai szegmensekben. A lakossági hitelek folyósításában tavaly 12,1%-os, a személyi kölcsönöknél 5,6%-os, a babaváró hitelnél 6,1%-os részesedést értek el, a vállalati hiteleknél 4,8%-ost. A személyi kölcsönt leszámítva ezek mind magasabbak az egy évvel korábbinál.  A betéti oldalon a növekedés a vállalati ügyfeleknek köszönhető, a lakossági betéteknél ugyanis csökkent a bank piaci részesedése, a vállalatoknál viszont jelentősen nőtt.  A digitális ügyfelek aránya 84,1% a banknál, ez az egyik legmagasabb penetrációt jelenti Magyarországon.

Simák Pál elmondása szerint a bank négyéves stratégiai ciklusokban dolgozik, a 2022-2025 közötti jelenlegi ciklus harmadik évében vannak. A stratégia öt alappilére 1. a digitalizáció teljeskörű kiterjesztése, 2. dinamikus növekedés a hitelezésben és a díjbevételt eredményező szolgáltatásokban kiemelt ESG-fókusszal, 3. a kollégák motivációjának és elkötelezettségnek növelése egyszerűsítés és optimalizálás révén, 4. a hitelgépezet erősítése a hitelminőség megőrzése mellett, 5. az IT-architektúra korszerűsítése és stabilizálása. Simák Pál arról is beszélt, hogy az ESG kiemelt figyelmet élvez náluk, a vállalatirányításban és a hitelezésben is egyre nagyobb a hangsúlya az ilyen szempontoknak, elismeréseik jelentős részét pedig a dolgozói elégedettségnek köszönhetően kapták.

Ami a várható piaci trendeket illeti, az alábbiakat említette az elnök-vezérigazgató: 1. növekvő fogyasztó hitelezés és intenzív kisvállalati hitelezés, 2. csökkenő, de még mindig magas infláció, főleg az első félévben, 3. ESG-trendek további gyorsulása, jogszabályi megfelelés, 4 folyamatos és erőteljesen digitalizáció a teljes piacon, 5. kiber-csalás megelőzés, 6. a mesterséges intelligencia használatának erősödése.

A GDP-ben a tavalyi 0,9%-os csökkenés után 2,5%-os emelkedést várnak a bank elemzői, a tavalyi 14,0% után idén 6,7%-ra, jövőre 5,3%-ra csökkenő átlagos BUBOR-szint mellett,

ami támogathatja a hitelezést, az átlagos forintárfolyam a tavalyi 381 forint után 386 forint körül lehet.

Dr. Simák Pál
CIB Bank, elnök-vezérigazgató
Dr. Simák Pál 1997-ben szerzett a Torontói Egyetem Alkalmazott tudományok mesterképzésén diplomát. Bölcsészdoktori (PhD) végzettségét 1999-ben szintén Torontóban szerezte. 1997-ben az egyetem Technoló
Tovább
Dr. Simák Pál 1997-ben szerzett a Torontói Egyetem Alkalmazott tudományok mesterképzésén diplomát. Bölcsészdoktori (PhD) végzettségét 1999-ben szintén Torontóban szerezte. 1997-ben az egyetem Technoló Tovább

Vállalati és lízing üzletág

A vállalati és lízing üzletágról Szabó Balázs vezérigazgató-helyettes elmondta: év végén 179 nagyvállalati és 1666 kkv-ügyféllel rendelkeztek, ez összesen 20%-os emelkedést jelent egy év alatt az 1 milliárd forint feletti cégekkel foglalkozó vállalati üzletágban. A piaci átlag felett növekedett tavaly az üzletág, 18,7 milliárd forintnyi új ESG-finanszírozást vállaltak, stabil volt a pozíciójuk a lízingben, a flottafinanszírozásban például 23%-kal növelték az új finanszírozást, a késedelmes arány itt mindössze 1,2%. Az Intesa Sanpaolo leánybanki divíziójának a bevételeihez 20% felett járultak hozzá.

A piacon a negyedik legtöbb új ügyfelet (158 darab) akvirálták az 1 milliárd forint feletti árbevételű cégek körében, piaci részesedésük ezzel 11,3% volt, idén a harmadik helyet tűzték ki célul. A bank vállalati üzletágának a hitelállománya tavaly 11,4%-kal nőtt, a vállalati megtakarítások esetében egészen magas, 21,9% bővülést mutattak fel. Hitelpiaci részesedésük 4,3%-ról 4,8%-ra emelkedett, nem teljesítő hiteleik aránya 1,7% volt. Lízingpiaci részesedésük 8,4%-on stagnált 2,6%-os újkihelyezés-növekedés és 6,9%-os portfólióbővülés mellett.

Idén a piac egészében csak minimálisan emelkedő hitelvolumenre számítanak, továbbra is limitált beruházási kedv mellett, a 2023-as vállalati mérlegek visszaesést mutathatnak, az ellátási láncok finanszírozása viszont regionálisan és globálisan is egyre fontosabb lesz. A lízing oldalon is visszafogottak a várakozások, a személyautók piaca átalakulóban van, és különösen az agráriuman pesszimisták a gépereskedők, mindez összességében stagnáló kihelyezéseket jelenthet idén.

A Portfolio kérdésére Szabó Balázs elmondta: vannak cégek, amelyek igénybe veszik a BUBOR-nak megfelelő kamatszinten felvehető piaci hiteleket (ezt a kormány és a bankok megállapodása tesz lehetővé február 1-je és április 30-a között), de ez az időszak rövid ahhoz, hogy alapjaiban írja át a vállalati hitelpiac trendjeit.

Szabó Balázs
CIB Bank, vezérigazgató-helyettes
2018 októberétől Szabó Balázs vezérigazgató-helyettesként vezeti a CIB Bank vállalati területét. Szabó Balázs az MKB Banknál kezdte szakmai pályafutását 1998-ban, ahol több mint másfél évtizedig dolgo
Tovább
2018 októberétől Szabó Balázs vezérigazgató-helyettesként vezeti a CIB Bank vállalati területét. Szabó Balázs az MKB Banknál kezdte szakmai pályafutását 1998-ban, ahol több mint másfél évtizedig dolgo Tovább

Lakossági és kisvállalati üzletág

A lakossági és kisvállalati üzletágról Simák Pál elmondta: a lakáshitelezésben elért 12%-os piaci részesedésük annak köszönhető, hogy a piaccal szembe menve új kihelyezésük emelkedett. A személyi kölcsönöknél 75%, a számlanyitásoknál 36% a digitális csatornák aránya, a lakáshitel-igényléseknél ez 12%. Rengeteg ügyfélelégedettség-növelő intézkedésük van, és kiemelt figyelmet fordítanak az ügyfelek korfájára egy külön fiatalstratégia részeként, a 24 év alatti ügyfelek aránya a portfóliójukban már 12%.

A LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOKNÁL MINTEGY 200 MILLIÁRD FORINTOT TERELTEK ÁT BETÉTBŐL MAGASABB HOZAMOT ÍGÉRŐ ÉRTÉKPAPÍROKBA, AMI A LAKOSSÁGI BETÉTÁLLOMÁNY NEGYEDÉT JELENTI. A TELJES LAKOSSÁGI VAGYONT ÍGY 9%-KAL NÖVELTÉK.

A kisvállalati üzletág hitelállomány közel 10%-kal emelkedett tavaly, a megtakarítások itt 9%-kal bővültek. A szeéchenyi Kártya Programbana negyedik legnagyobb szereplők voltak, a folyószámlahiteleknél 6%-os, a likviditási hiteleknél 9%-os részesedéssel. A 300 millió - 1 milliárd forint árbevétel közötti ügyfélkörn akvizíciójában 13,5% volt a piaci részesedésük, ami a 3. helyet jelenti a piacon.

Idén a CIB Bank a lakossági hitelezés egyértelmű növekedésére számít kiemelt ESG- és digitalizációs fókusszal, a kisvállalati piacot is segítheti a recesszióból való kilábalás. Dinamikus ügyfélszám-növekedést terveznek.

Kérdésre válaszolva Simák Pál elmondta: a január 1-jétől elérhető CSOK Plusz első számai volumenben kissé magasabbak, daraszámban kissé alacsonyabbak a várakozásaiknál.

A Portfolio kérdésére Simák Pál elmondta: idén februárban élesítettek egy új fejlesztést, amely lehetővé tette akár 15 millió forintos személyi kölcsön bevezetését is, amely jelenleg a legnagyobb elérhető hitelösszeg a piacon. Komplex scoring rendszeren alapuló kockázatalapú árazást vezettek be, és tapasztalataik szerint a nagyob összegű hitelek visszafizetésének a valószínűsége még magasabb is a kisebb összegeknél. Az energetikai felújítások kedvezően hatnak erre erre a piacra.

Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója is beszélni fog a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztálni a rendezvényre!
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Így építkeznek a magyar családok