Tovább csökkent a hitelkereslet az eurózónában, pedig a lakáshiteleken már lazítottak a bankok

Portfolio
Az euróövezet bankjai több mint két év óta először lazítottak a jelzáloghitelek feltételein az első negyedévben, ám a hitelkereslet továbbra is csökkent - derült ki az Európai Központi Bank kedden közzétett hitelezési felméréséből.

Miközben a bankok óvatossága oldódni látszik, legalábbis a lakáshitelezés területén (kis mértékben a jelzáloghitelek kamata is csökkent), a háztartások és a vállalatok nem mutattak nagy étvágyat az új hitelek iránt év elején - derült ki az EKB felméréséből a Reuters beszámolója szerint.

A bankok a márciusig tartó három hónapban enyhítettek a háztartások lakásvásárlási célú hiteleire vonatkozó feltételeiken, és a vártnál kevésbé szigorították a vállalati hitelekhez való hozzáférést. Ennek ellenére a vállalati hitelkereslet „jelentősen”, a lakáshitelek iránti kereslet „kis mértékben” csökkent.

A magasabb kamatlábak, az alacsonyabb céges állóeszköz-beruházások, valamint a fogyasztói bizalom csökkenése visszafogta a hitelkeresletet - közölte az EKB. A második negyedévben viszont növekedést várnak a bankok a háztartási hitelkeresletben, a vállalati hitelek iránti kereslet "mérsékelt nettó csökkenése” mellett.

Az EKB következő hat hónapban várható kamatdöntéseinek a hatása a bankok teljes jövedelmezőségére is ki fog hatni, a céltartalékképzés és az értékvesztés mérsékelten negatívan fog hozzájárulni ehhez – állapította meg a fentieken túl az EKB.

Címlapkép forrása: 2019 Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF