Micsoda számok: felrobbantak a lakáshitelek és a bankbetétek
Bank

Micsoda számok: felrobbantak a lakáshitelek és a bankbetétek

Óriási lendülettel indította az évet a lakossági hitelezés Magyarországon: a februári 85 milliárdos szerződési összeggel együtt már több mint duplázódást mutat idén a lakáshitelezés, és a fogyasztási hitelek kihelyezése is szépen nő. Az MNB friss adatai szerint a háztartások bankszámlaállománya is nagyot gyarapodott februárban, utoljára a 2022-es választási osztogatás idején láttunk hasonló kiugrást. Eközben a vállalati hitelpiac egyelőre téli álmát alussza. E témákkal részletesen is foglalkozik a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciája, nem érdemes lemaradni az eseményről!
Már lehet regisztrálni a Hitelezés 2024 konferenciára, amelyen a bankszektor, a lakossági és a vállalati hitelezés helyzete is terítékre kerül:

Közzétette a Magyar Nemzeti Bank a magyar bankszektor februári hitel- és betéti statisztikáit. Felemásak az adatok: a lakossági üzletágak erőteljesen, a vállalatiak gyengébben indították az évet.

Első helyen érdemel említést a lakáshitelezés, amely februárban 85 milliárd forintnyi új szerződést produkált az egy évvel korábbi 33 milliárd forinttal szemben, ez +157%-ot, az év első két hónapját tekintve pedig +126%-ot jelent. A lakástranzakciók márciusi emelkedése a boom folytatódását vetíti előre.

Nemcsak a lakáshitelek, hanem a fogyasztási hitelek is lendületben vannak: a személyi kölcsönök kihelyezése idén már 62%-kal, a babaváró hitelek 74%-kal múlta felül az egy évvel korábbit. Utóbbiaknál ez a tavalyi mesterségesen alacsony bázisnak is köszönhető.

Háztartási hitelek új kihelyezésének változása az előző év azonos időszakához képest
  Lakáshitel Személyi kölcsön Babaváró hitel Egyéb Összesen
2024 eddig (kumulált) 126,4% 61,9% 73,8% 38,8% 83,7%
2024. február 157,4% 53,5% 21,8% 98,4% 92,7%
Forrás: MNB, Portfolio          

Hosszabb távra visszatekintve elmondható, hogy az elmúlt 12 hónapban a lakáshitelezés még a 2017-es, a fogyasztási hitelezés pedig a 2019 körüli volumennél járt, a gyors növekedés miatt azonban ezeket a szinteket rövid idő alatt elhagyhatjuk.

A hitelfelvevők száma és az átlagos hitelösszeg egyaránt növekszik, ám míg a lakáshiteleknél az átlagos hitelösszeg emelkedése az erősebb faktor, a fogyasztási hiteleknél a hitelfelvevők száma növekszik jobban.

A lakáshitelek 15,5 millió forintra emelkedő átlagösszegében szerepe van a CSOK Plusz 26 millió forint körüli átlagösszegének, miközben a személyi kölcsönök 2,5 milliós átlagösszege megfelel a két évvel ezelőttinek.

A CSOK Plusz első két havi teljesítményéről egyelőre annyit tudunk, hogy nagyjából 1000 házaspár igényli havonta, február végéig összesen 49 milliárd forint összegben. A már megkötött szerződések összeg szerinti arányát tekintve viszont a kamattámogatott hitelek teljes aránya 24% volt az év első két hónapjában, és ebben a kistelepüléseken elérhető CSOK-hitel is benne van.

hitel55

Kamatperiódus szempontjából továbbra is a 10 éves és a végig fixált lakáshitelek a legnépszerűbbek, ugyanakkor 11%-ra ugrott februárban a változó kamatozású hitelek aránya, ami vélhetően a CSOK Plusznak köszönhető, ennek ugyanis az első két évben egy-egy év a kamatperiódusa (az ügyfelek fixen 3%-ot fizetnek, így ennek a kamattámogatás szempontjából van csak jelentősége), és csak utána áll át 5 évre.

Emellett jót tett az év elején 7,3%-ra csökkentett THM-plafon a háromnegyedes többségben lévő piaci kamatozású lakáshitelek árazásának: februárban ezeket 6,7%-os átlagkamattal vették fel, ami két százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. További jelentős kamatcsökkenés viszont belátható időn belül nem várható:

A fogyasztási hitelek hiteldíja is fokozatosan csökken, a személyi kölcsönöké februárban 18,4% volt az egy évvel korábbi 19,0%-kal szemben.

Összességében 10 200 milliárd forinton állt az év második hónapjának a végén a háztartások hazai banki hiteltartozása, ez még csak 3,4%-kal múlta felül az egy évvel korábbit, de a dinamika hónapról hónapra nő. A lakáshitelek állománya 2,7%-kal 5060 milliárd forintra emelkedett.

Ami a lakossági bankbetéteket illeti, ezeknél is meglepően nagy pozitív számokat láthatunk. Februárban 388 milliárd forintnyi nettó pénzbeáramlás történt a lakossági bankszámlákra, aminél nagyobb nettó tranzakcióra csak a 2022-es választási osztogatás idején, két évvel korábban volt példa.

A mostani emelkedésre vonatkozóan több magyarázat is adja magát: a jelentős állampapír-kamatfizetések, a 14. havi nyugdíj, a januári béremelések februárban érződő hatása, egyes nem rendszeres kifizetések megérkezése és a szökőnap ellenére is a többinél rövidebb hónap hatása. A betéti kamatok nem indokolják a jelenséget, azok továbbra is rendkívül alacsonyak: egy átlagos lekötött lakossági betétre 1,8%-os évesített kamatot fizettek februárban a bankok.

A háztartási betétállomány csökkenése ezzel megállt: februárban 437 milliárd forinttal emelkedett, az elmúlt egy évre visszatekintve viszont még 64 milliárd forinttal, vagyis 0,5%-kal csökkent.

A vállalati hitelpiacon a január után a február is gyengén alakult, a nettó tranzakciók 120 milliárd forintos törlesztési többletet mutattak a hitelfelvételekkel szemben, az elsősorban devizában népszerű a Baross Gábor Hitelprogram év eleji újraindítása (200 milliárd forint erejéig) ellenére.

Az elmúlt 12 hónapban még így is 244 milliárd forinttal több hitelt vettek fel a vállalatok, mint amennyit törlesztettek. Előtérbe kerültek a forgóeszközhitelek a beruházási célúakkal szemben, a devizahitelek a forinthitelekkel szemben és a támogatott hitelek (Széchenyi Kártya, Baross Gábor Hitelprogram) a piaci kamatozásúakkal szemben. A vállalati hitelállomány 3,5%-kal, a vállalati betétállomány 4,1%-kal gyarapodott egy év leforgása alatt.

Már lehet regisztrálni a Hitelezés 2024 konferenciára, amelyen a bankszektor, a lakossági és a vállalati hitelezés helyzete is terítékre kerül:

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
MFB 1