Bedőlés fenyegeti a halálra ítélt csaló által kifosztott bankot

Portfolio
Vietnám az országban eddig példa nélküli bankmentést hajt végre a Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB) csődjének elkerülése érdekében - írja a Reuters. Ez az a bank, amelyet az ország történetének legnagyobb ingatlancsalása során lopott meg Truong My Lan, ismert vietnámi ingatlanfejlesztő. 



Az időközben halálra ítélt, de a döntés ellen fellebezző Truong My Lan a szóban forgó bank, az SCB vagyonát sajátította ki törvénytelenül felvett hitelek révén, amelyeket a Van Thinh Phat ingatlanfejlesztő és különböző fedőcégek számára biztosított. Lan a bírósági adatok szerint több mint 90%-os ellenőrző részesedéssel rendelkezik a bankban, így ő tekinthető annak tényleges tulajdonosának.

A jelentések szerint a csalással érintett hitelek összértéke 44 milliárd dollár volt, amely az SCB 2012 és 2022 közötti hitelezésének döntő részét képezte. Ebből 12,3 milliárd dollár került a Van Thinh Phat céghez, míg a fennmaradó összeget magáncélra használták fel. 

A Reutersnek bemutatott banki dokumentumok és a hírügynökség értesülése szerint az SCB-t az összeomlás veszélye fenyegeti, ha nem folytatják az újabbnál újabb állami hitelekkel való ellátását, ám ez az ország tartalékait fokozatosan felemészti.

A bajba került banknak április elejéig összesen 24 milliárd dollár "speciális hitelt" nyújtottak. Ez az összeg havonta átlagosan több mint 900 millió dollár volt az elmúlt 5 hónapban. 

A Truong My Lan ingatlanmágnás letartóztatása után kialakult bankrohamot követően Vietnám jelentős készpénzinjekciókat hajtott végre az SCB-nél, amelyet elsősorban készpénzfelvételek fedezésére használtak fel. Az SCB betétei drasztikusan csökkentek, és a rossz hitelek aránya jelentősen megnőtt.

A helyzet súlyosságát a mentőakció volumene, összetettsége és a vietnami pénzügyi rendszerre gyakorolt potenciális hatásai miatt "példátlannak" minősítették.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Maika Elan/Bloomberg via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF