Hidegzuhany a javából: megkezdődtek a kamatemelések a lakáshiteleknél
Bank

Hidegzuhany a javából: megkezdődtek a kamatemelések a lakáshiteleknél

Hozzászoktunk ahhoz tavaly, hogy szép fokozatosan csökken az új lakáshitelek kamata. Idén év elején ez megváltozott: azóta 6-7% körüli szinten stagnáltak a hitelkamatok. Most mintha újabb fordulatot látnánk: a hozamkörnyezet emelkedése miatt az eddig legolcsóbbnak számító bankok már szelektív kamatemelésről döntöttek. Rég volt ekkora a bizonytalanság azzal kapcsolatban, lefelé vagy felfelé indul el a piac a következő hónapokban, ezért fontos téma lesz ez is a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre.
Információk a Hitelezés 2024 konferenciáról:

Első ránézésre nem történt nagy változás az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest: a bankok döntő többsége továbbra is

6-7% közötti lakáshitelkamatot alkalmaz, és tartja magát a január 1-jén 7,3%-ra csökkentett banki THM-plafonhoz.

20 millió forintos hitelösszeg, 20 éves futamidő és nettó 800 ezer forintos családi jövedelem mellett mutatja a kamatokat alábbi ábránk. A legkedvezőbb kamatokkal ilyen paraméterek mellett továbbra is az UniCredit, a Gránit és a CIB rendelkezik, személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Két változást megfigyelhetünk azért az ilyen feltételek mellett elérhető standard kamatokban:

  • az UniCredit Bank 5,85%-ról 5,99%-ra emelte 10 éves kamatperiódusú és 5,85%-ról 6,35%-ra a végig fix lakáshitelének a kamatát egyaránt (speciális feltételek nélkül előbbi a legkedvezőbb kamat egyébként a piacon),
  • a Raiffeisen Banknál viszont 6,44%-ról 6,39%-ra csökkent az effektív kamat a piacon lévő 10 éves kamatperiódusú lakáshitele esetében.

Első ránézésre tehát egy-egy az állás a kamatemelések és a kamatcsökkentések között. A legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata nagy átlagban továbbra is 6,4% a bankoknál.

A két említett bank változtatásának a jellege mellett egy további, CIB Banknál történt kamatemelésről is beszámolt azonban megkeresésünkre a Bankmonitor:

  • Az UniCredit Bank egyedi kedvezményein csökkentett, ez az érintett ügyfeleknél kamatemelést eredményez. Legalább 15 millió Ft kölcsönösszeg és minimum 600 ezer Ft jövedelem mellett a bank a kiemelt partnerein keresztül igényelt kölcsönökre egyedi kedvezményt nyújt, ezt a kedvezményt csökkenti a pénzintézet május 6-tól. Az érintett 10 évig fix kamatozású kölcsönöknél a kamat 5,85%-ról 5,99%-ra emelkedik. A végig fix kamatozású kölcsönök kamata pedig 5,85%-ról 6,35%-ra nő.
  • A Raiffeisen Bank „kamatcsökkentése” annak köszönhető, hogy új kedvezményt vezetett be a lakáshiteleinél, így a magasabb jövedelmi szinteknél alacsonyabb kamat érhető el. A 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél május elsejétől 6,14-6,69% a kamat, ez május elseje előtt 6,34-6,69% volt a bank hirdetménye szerint.
  • A CIB Bank kamatot emelt, de csak egy relatív szűk szegmensben. 10 éves kamatperiódusú és végig fix kamatozású lakáshiteleinél a 250 ezer Ft alatti jövedelmű ügyfelek május elsejétől 7,79%-os kamaton kaphatnak kölcsönt a banktól. Május elseje előtt ez a kamatszint 6,89% volt. Ez az emelés egy 10 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű 10 évig fix kamatozású kölcsön esetében havi 5500 forint többletkiadást jelent.

Az eddig egyértelműen a top3-ba tartozó bankok közül kettőnél, az UniCreditnél és a CIB Banknál történt tehát kamatemelés az elmúlt napokban.

hitel3

Megkérdeztük a kamatemelés hátteréről a CIB Bankot. Szerintük az, hogy a piac rövid távon reagál a referenciakamatokra így vagy úgy, nem azt jelenti, hogy kamatemelkedési spirál indulna. Ahogy Simák Pál elnök-vezérigazgató a Portfolio-nak adott múlt heti interjújában is elmondta, a jelenleg ismert keretek között továbbra is arra számítanak, hogy ha hónapokra előre tekintünk, nem fog bekövetkezni a lakáshitel-kamatok tartós emelkedése, mert egyrészt azt a kiélezett piaci verseny nem engedi, másrészt amúgy is referenciahozam-csökkenéssel számolnak.

Mint írták, a THM-plafon mértékét és szellemiségét továbbra is iránytűnek, viszonyítási pontnak tekintik, a kezdeményezéshez a CIB Bank is csatlakozott a tavalyi évben, ami fontos önkéntes vállalás volt egy magas inflációs és recessziós környezet jellemezte időszakban, fontos segítségként az ügyfelek részére. Üzletpolitikai és kockázatkezelési okok miatt egy nagyon-nagyon szűk ügyfélkör számára, egyetlen esetben került csak a korábbi kamatplafon fölé a THM, amúgy a publikusan elérhető hazai lakossági lakáshitel-piaci ajánlatok között nem egyedi módon. Ezzel a céljuk az, hogy

őket is áttereljék elsődleges ügyfeleik közé, akiknek jelentős kamatkedvezményt nyújthatnak, a THM-plafon alatt.

A kamatemeléseknek lehetnek tehát üzletpolitikai / taktikai okai is, ahogy azonban a fenti ábrán is látható, a bankok kamatfelára az alkalmazott referenciakamatok (BIRS és állampapír-referenciahozamok) felett rendkívüli módon beszűkült az utóbbi időben, és egyes bankok az utóbbi időben negatív kamatfelár mellett nyújtották a lakáshiteleket, sértve profitszempontjaikat.

A következő hónapokban döntő jelentősége lesz annak, miként alakul a hozamkörnyezet, amelyre a nemzetközi események mellett a hazai gazdaságpolitika intézkedései (pl. a júniusi választások utáni esetleges fiskális kiigazítás pénz- és tőkepiaci követezményei is) hatással lesznek.

Jó hír legalább, hogy a múlt héten már csökkentek a hozamok az elmúlt hónapok 1-1,5 százalékpontos emelkedése után, így ha minimálisan is, de csökkent a tömeges kamatemelés valószínűsége.

Személyre szabott lakáshitel-kalkulációhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Információk a Hitelezés 2024 konferenciáról:

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
orosz moszkva gazdaság