Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben
Bank

Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Portfolio
Elkészítette legfrissebb Hitelezési felmérését az MNB. 2024 első negyedévében a bankok összeségében nem változtattak sem a vállalati-, sem a lakáscélú hitelek feltételein, és ezeken az elkövetkező fél évben sem terveznek érdemben módosítani – állapította meg a jegybank, amelynek alelnöke, Virág Barnabás is előadást tart a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai rendezvényről!
Kiemelten foglalkozunk a hitelpiac alakulásával a Portfolio keddi Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni!

A Magyar Nemzeti Bank minden negyedévben kérdőívben keresi meg a hazai bankok hitelezési vezetőit, hogy a hitelkereslet és a hitelkínálat aktuális változásairól beszámoljanak. Az MNB 2024 első negyedéves Hitelezési felmérésére a szakértők 2024. április 1. és 17. között válaszoltak – közölte honlapján az MNB. A hitelpiac márciusi és első negyedéves adatairól itt írtunk:

Vállalati hitelek

A Hitelezési felmérésben részt vevő bankok 2024 első negyedévében összességében változatlanul hagyták a hitelfeltételeket minden vállalati méretkategóriában. Az árjellegű feltételek tekintetében ugyanakkor a válaszadók nettó értelemben vett 21 százaléka csökkentette a hitelek után felszámított díjakat a nagyobb vállalkozások esetében, míg a kisebbeknél növelte azokat.

A bankok 2024 második és harmadik negyedévére előretekintve sem szándékoznak jelentősen változtatni a vállalati hitelsztenderdeken.

2024 első negyedévében az intézmények negyede tapasztalta a hitelkereslet visszaesését a vállalati szegmensben, ami főként a forinthiteleket és a hosszú lejáratú hiteleket érintette. A visszaesés mögött a bankok az ügyfelek alacsony beruházási szándékait azonosították.

A bankok szűk köre, mintegy nettó 6 százaléka tapasztalt keresletélénkülést a rövid lejáratú hitelek iránt. 2024 második és harmadik negyedévében a válaszadók 14 százaléka összességében élénkülő hitelkeresletet vár, ugyanakkor a hosszú lejáratú hitelek kapcsán nem látszik fordulat, a bankok 7 százaléka számít visszaeső keresletre. Az általános kamatszint kedvezőbbé válása, valamint a készlet- és követelésfinanszírozási szükségletek növekedése miatt a bankok 45 százaléka a rövid lejáratú hitelek, 26 százaléka pedig a forinthitelek keresletélénkülésére számít.

Az üzleti célú ingatlanhitelek sztenderdjein a megkérdezett bankok nettó 21 százaléka szigorított 2024 első negyedévében. Ennél is nagyobb arányban, mintegy 34 százalékuk az irodaházak finanszírozási feltételein szigorított az iparágat érintő kihívások és a bankok megváltozó kockázati toleranciája miatt.

2024 második és harmadik negyedévére előretekintve az irodaházak mellett a logisztikai központok finanszírozása kapcsán helyezett kilátásba szigorítást a bankok kisebb aránya, rendre 24 és 13 százaléka a megváltozott kockázati tolerancia miatt.

Az első negyedévben a bankok nettó értelemben vett 52 százaléka élénkülő hitelkeresletet tapasztalt a lakásprojektek és 23 százaléka a logisztikai központok finanszírozása iránt a kedvezőbb forrásbevonási lehetőségek hatására, míg az irodaházak iránt nettó 11 százalékuk csökkenő keresletről számolt be. A következő fél évre előretekintve a bankok jelentős hányada, mintegy 71 százaléka számít tovább erősödő hitelkeresletre a lakásprojektek finanszírozása iránt, ugyanakkor az irodaházak esetében a bankok több mint fele a keresletcsökkenés folytatódására számít.

Lakossági hitelek

A Hitelezési felmérésre adott válaszok alapján 2024 első negyedévében a bankok összességében nem változtattak a lakáscélú hitelek sztenderdjein, de a hitelfedezeti arányra vonatkozó elvárásokban az MNB által az elsőlakás-vásárlóknak lehetővé tett kedvezményes, magasabb HFM-limit kapcsán a bankok nettó 62 százaléka lazított. A válaszadó intézmények csupán

8 százaléka helyezett kilátásba szigorítást a következő fél évre előretekintve,

mely a hitelfolyósításért felszámított díjak emelésére vonatkozik, ugyanakkor nettó 47 százalékuk a felárak csökkentését tervezi, mely összefüggésben állhat a THM-plafonnak történő megfeleléssel.

A lakáscélú hitelek iránti kereslet élénküléséről a megkérdezett bankok 22 százaléka számolt be az első negyedévben, melynek további élénkülésére a bankok fele számít.

A fogyasztási hitelek sztenderdjein a bankok 18 százaléka lazított 2024 első negyedévében, ugyanakkor a fedezett fogyasztási hitelek esetében 13 százalékuk szigorított.

Előretekintve a bankok 13 százaléka helyezett kilátásba további lazítást a fogyasztási hitelfeltételekben a felárak mérséklése révén,

míg a gépjárműfinanszírozás tekintetében nettó 69 százalékuk szigorítana az ügyfelek romló hitelképessége miatt. Az első negyedév során a megkérdezett intézmények nettó 35 százaléka a fogyasztási hitelek iránt élénkülő kereslet tapasztalt, melynek további élénkülésére 46 százalékuk előretekintve is számít.

A Hitelezési felmérésben a változás jelzésére a válaszadók százalékában kifejezett, úgynevezett nettó változás mutatót használja az MNB. Ezt úgy kapjuk, hogy a változást (szigorítást/növekedést/erősödést) jelzők piaci részesedéssel súlyozott arányából levonjuk az ellenkező előjelű változást (enyhítést/csökkenést/gyengülést) jelzők piaci részesedéssel súlyozott arányát.

Kiemelten foglalkozun a hitelpiac alakulásával a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai eseményről!

Címlapkép forrása: Shutterstock

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
jelzálog