Előfizetői tartalom

Miközben a kormány 450 milliárdot vont el a bankoktól, az MNB 1700 milliárdot adott nekik

1441 milliárdos nyereséget és 24%-os tőkearányos megtérülést ért el tavaly a bankszektor a jegybanktól kapott 1700 milliárdos kamatbevételnek is köszönhetően (miközben a kormány extraprofitadó és kamatstop intézkedései mintegy 450 milliárdjába kerültek), de idén már csökkenni fog a bankszektor nyeresége, és mind a vállalati, mind a lakossági hitelezés mindössze egy számjegyű mértékben emelkedhet – vetítette előre ma közzétett Pénzügyi stabilitási jelentésében a Magyar Nemzeti Bank, amely megvizsgálta azt is, mekkora kockázatot jelent a gyermekvállalások elmaradása a családtámogatások esetében. Kiderült: akik az első három évben előre vállalt gyermekre vették fel a CSOK-ot, azoknak csaknem az egyharmada nem tudta teljesíteni a gyermekvállalását.

Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank Pénzügyi stabilitási jelentését ismertető online sajtótájékoztatón elmondta: a hazai bankrendszer az elmúlt időszak sorozatosan kihívásokkal terhelt környezetében továbbra is stabil, sokkellenálló-képessége erős, a stresszteszt alapján a szektor egy súlyos sokk bekövetkezése esetén is teljesítené...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés