Előfizetői tartalom

1300 milliárdot kért Nagy Márton a bankoktól, nagy sumákolás lett belőle

Egy éve már, hogy Nagy Márton miniszter kijelentette: 1300 milliárd forinttal kell növelniük a bankoknak az állampapír-állományukat, cserébe a felére csökkenthetik az extraprofitadójukat. A tavaly még 200 milliárd feletti extraprofitadó idén le is feleződött, ám a bankok nemhogy növelték volna, 400 milliárddal még csökkentették is állampapír-állományukat. Utánajártunk, hogy fordulhatott ez elő.

Mennyi extraprofitadót fizetnek az egyes bankok? Csehország és Spanyolország mellett Magyarország volt az az európai ország, amely már az orosz-ukrán háború kitörésének az évében, 2022-ben bejelentette a bankok új extraprofitadójának a bevezetését, évi 200-250 milliárd forint közötti összegben. A „hagyományos” bankadón felül kirótt extraprofitadó indokaként a növekvő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés