Portfolio signature

Ezekért a lakáshitelekért őrül most meg mindenki Magyarországon

Áprilisban már több mint 6700 lakáshitel-szerződést kötöttek Magyarországon 121 milliárd forint összegben, és ebből 85 milliárd piaci kamatozású volt – derült ki kedden. Most megnéztük, mégis mit tudnak azok a lakáshitelek, amelyek ennyire népszerűek, hiszen 2022 júniusa óta nem látott csúcsokat látunk a hitelpiacon. Február óta nem sok változás történt a lakáshitel-kamatokban, most június elején annyi, hogy az UniCredit Bank kamatot emelt, az MBH Bank viszont kamatot csökkentett, így helyet cseréltek más bankokkal a listákon. A 7,3%-os önkéntes lakáshitel THM-plafon továbbra is érvényben van, hosszabb távon azonban a Magyar Nemzeti Bank szerint negatív következményei lehetnek.

Itt a hónap eleje, így ismét megnéztük, milyen változásokat tettek az egyes bankok a hirdetményeikben, miután 2022 júniusa óta nem látott összeget helyeztek ki idén áprilisban. Különböző hitelösszegek és nettó jövedelmi szintek mellett az alábbi ajánlatokkal találkoztunk a Pénzcentrum kalkulátorában, amelyet a személyre szabott kalkulációhoz is ajánlunk.

A Bankmonitor szakértői az alábbi fontosabb június eleji változásokra hívták fel a figyelmünket:

  • Az MBH Bank kamatot csökkentett június elsejével, a jövedelem és kölcsönösszeg függvényében 10-20 bázispont, a minősített fogyasztóbarát (MFL) kölcsönöknél kölcsönösszeg függvényében 0-50 bázispont náluk a kamatcsökkenés.
  • Az UniCredit Bank viszont kamatot emelt, még ha nem is így nevezik: csökkentette a kiemelt partnereken keresztül érkező ügyfelek számára biztosított kedvezményt június 5-től, illetve a partner csomagra jogosult ügyfelek kedvezményeit is. Ez gyakorlatilag kamatemelkedést jelent az érintettek számára.

20 éves futamidő, 20 milliós hitelösszeg és nettó 800 ezer forintos jövedelem mellett ezzel az MBH Bank megelőzte az OTP-t és a K&H-t, az UniCredit viszont a Gránit, a CIB mögé sorolt be. Egyúttal eltűnt a speciális feltételek nélkül elérhető 6% alatti kamat a palettáról, és a Gránit Banké lett a legjobb kamat 6,18%-kal. Ötéves kamatperiódusú lakáshitellel csak a K&H rendelkezik, az OTP Banknak pedig csak végig fix kamatozású lakáshitele van.

Miről szól még ez a cikk?

  • Helycsere volt a bankok listáján
  • Csökkentek a törlesztőrészletek, de ez még messze nem 2021
  • Megéri várni a lakásvásárlással a kamatok miatt?
  • Meglehet még a böjtje az önkéntes bank THM-plafonnak

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés